Varianta Delta în România: 620 de cazuri confirmate, inclusiv la vaccinați, și 33 de decese - raport INSP

Varianta Delta în România: 620 de cazuri confirmate, inclusiv la vaccinați, și 33 de decese - raport INSP

În România au fost confirmate 620 de cazuri de Covid-varianta Delta până în prezent, inclusiv la persoane vaccinate, potrivit raportului săptămânal al INSP.

Până la data de 29 august au fost raportate la INSP 2976 secvențieri. Dintre acestea, au fost confirmate 2373 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC). Datele sunt disponibile pentru ultimele 34 de săptămâni inclusiv.

Cele mai multe sunt cu tulpina britanică, botezată oficial Alpha, iar pe locul doi este tulpina indiană, botezată Delta:

1-2

Astfel, până la data de 29 august, rata de confirmare cu VOC a fost de 80%.

ADVERTISING

De altfel, evoluția săptămânală a cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător.

Dacă în săptămâna 21 rata era de 1,5%, în ultima săptămână, cea cu numărul 34, aceasta a ajuns la 26,1%.

grafic-2

De asemenea, 63 dintre decesele asociate Covid au fost confirmate cu variante VOC. Jumătate dintre acestea sunt cu varianta Delta:

tab-3

Cazurile Delta

INSP explică și în ce context au fost confirmate cele 620 de cazuri de Covid-Delta.

  • 31,3% (194 cazuri) se află în 105 focare, dintre care 90 familiale (144 cazuri),13 de colectivitate (46 cazuri) și 2 în comunitate (4 cazuri)
  • 44% (273 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată
  • 19,8% (123 cazuri sporadice) au istoric de călătorie în alte țări/în țară sau istoric de ședere la lucru în alte țări
  • 0,6% (4 cazuri) au avut contact în afara familiei cu caz confirmat COVID-19 identificat.
  • 1,1% (7 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP.
  • 3% (19 cazuri) nu au putut fi contactate de către DSP
ADVERTISING

Trebuie menționat că dintre cele 620 cazuri confirmate cu varianta Delta, 144 (23,2%) fuseseră vaccinate: 6 incomplet și 138 complet vaccinate (22,3% din total).

Decese confirmate cu Delta

Iată și detalii despre decesele confirmate cu varianta Delta:

tabel-decese

Încă nu se transmite comunitar

Potrivit raportului, această variantă a Covid încă nu se transmite comunitar, dar totuși creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă (doar azi am avut peste 1.300 de cazuri noi) este determinată de această tulpină.

În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta. Cu toate acestea, în ciuda limitărilor (variabilitatea numărului de probe secvențiate de la o săptămână la alta și secvențierea cu precădere a unor probe selectate dintre cele pozitive la RT-PCR specific de variantă), observarea datelor colectate pentru cazurile cu probe secvențiate, cuplată cu rata de creștere a numărului de cazuri, arată că actualul profil de evoluție a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta”, se mai arată în comunicatul INSP.

grafic
Foto: Capturi INSP
ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇