Valeriu Gheorghiţă avertizează că riscăm să avem un alt virus, care va răspunde diferit la vaccinuri

Valeriu Gheorghiţă avertizează că riscăm să avem un alt virus, care va răspunde diferit la vaccinuri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Medicul Valeriu Gheorghiţă afirmă că omenirea se află într-o „cursă contra-cronometru” cu virusul SARS-CoV-2, care are capacitatea de a suferi mutaţii care îi cresc contagiozitatea, agresivitatea, dar care îi conferă „o rezistenţă parţială faţă de vaccinurile disponibile”.

„Ideea campaniei de vaccinare în plină pandemie este de a asigura într-un timp scurt acoperirea vaccinală-ţintă pentru a avea efecte benefice în timp scurt.

Altfel, într-o prelungire a campaniei de vaccinare, nu doar în România, vorbim de abordarea globală, riscăm să avem, peste câteva luni, un alt virus care va răspunde diferit la vaccinuri şi care va avea o contagiozitate şi o virulenţă diferită faţă de ce avem circulant la acest moment”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.

ADVERTISING

El a pledat pentru utilizarea tuturor vaccinurilor disponibile şi care sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului.

"Acesta este mesajul nostru foarte clar: vaccinurile disponibile actuale, vaccinurile care au fost autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului sunt vaccinurile care aduc beneficii maximale în ceea ce priveşte protecţia faţă de boala simptomatică, faţă de complicaţiile bolii, faţă de internare, faţă de deces.

Sigur că nu există un vaccin perfect. (...) dar ne uităm la beneficiile şi la eficacitatea pe care aceste vaccinuri au dovedit-o în viaţa de zi cu zi”, a afirmat medicul.

ADVERTISING

Noutăți despre campania de vaccinare: Medicii de familie încep să imunizeze, devin operaționale centrele mobile și se modifică notificarea persoanelor din listele de așteptare

Câți români și-au anulat programările pentru AstraZeneca

Valeriu Gheorghiţă a precizat că peste 207.000 de români au anulat programarea făcută pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca după ce au apărut informaţii legate de tromboze asociate acestui vaccin, iar dintre cei care au confirmat programarea, 99.000 nu s-au prezentat, reprezentând 28% din cei care confirmaseră programarea.

"Da, este un procent mare, avem aproape o treime dintre persoanele programate care nu s-au prezentat, este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toţii. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înţelegere a acestui aspect de către orice om care doreşte să se vaccineze.

ADVERTISING

Apreciem absolut firească şi legitimă ezitarea oamenilor la acest moment, avem nevoie de mai multe informaţii oficiale de la Agenţia Europeană a Medicamentului”, a adăugat el.

"Este important să ne vaccinăm cât mai repede cu vaccinurile care sunt sigure şi care sunt eficiente”, a completat Gheorghiţă, în acest context.

Medicul a explicat că în România au fost raportate 7 cazuri de tromboze - trei la vaccinul AstraZeneca şi patru la serul Pfizer - din 92 de reacţii adverse post-vaccinale, care însă nu au fost confirmate.

"În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză de sinus venos cerebral asociate cu vaccinarea”, a adăugat Gheorghiţă.

Vezi și Medicii de familie încep să vaccineze, dar s-au înscris mult mai puţini decât se aşteptau autorităţile. Ce seruri vor folosi

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇