Noutăți despre campania de vaccinare: Medicii de familie încep să imunizeze, devin operaționale centrele mobile și se modifică notificarea persoanelor din listele de așteptare

Noutăți despre campania de vaccinare: Medicii de familie încep să imunizeze, devin operaționale centrele mobile și se modifică notificarea persoanelor din listele de așteptare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a anunțat, în conferința de presă săptămânală de marți, mai multe noutăți privind imunizarea antiCOVID a populației.

Iată pe scurt ce a anunţat:

  • Notificarea persoanelor înscrise pe listele de așteptare se va face o singură dată (din 7 aprilie)
  • Crește capacitatea de vaccinare pe fiecare flux (din 7 aprilie)
  • Oamenii vor putea calcula în cât timp le vine rândul la vaccinare (din 10 aprilie)
  • Începe vaccinarea cu caravane mobile (din 20 aprilie)
  • Medicii de familie intră în campania de imunizare a cetățenilor (din 4 mai, la nivel naţional, dar de mâine la Timişoara).

Să le luăm pe rând.

Alte 12 cabinete de vaccinare cu serul Moderna se deschid azi. Aproape 5.000 de persoane au fost programate deja

Din 7 aprilie, persoanele înscrise pe listele de așteptare nu vor mai fi notificate de trei ori pentru a confirma programarea odată ce se eliberează un loc, ci doar o singură dată.

Am evaluat alături de colegii de la STS procesul de înscriere pe listele de așteptare. Interesul de programare este ridicat. În momentul de față, la centrele care vaccinează cu serul de la Pfizer rata de confirmare a programărilor este de 85 – 90% din persoanele înscrise pe liste.

Până la acest moment, regula era că persoana înscrisă pe lista de așteptare este notificată de 3 ori. Dacă nu răspunde celor trei notificări, se notificau alte persoane. Întrucât la situația dată, există multe persoane înscrise și așteaptă notificarea, am luat decizia de a notifica o singură dată persoana, care are la dispoziție 24 de ore să confirme programarea.

În cazul în care nu confirmă programarea la vaccinare, vor fi notificate alte persoane din listă, pentru a rula într-un interval cât mai scurt persoanele din listele de așteptare.

Valeriu Gheorghiță
ADVERTISING

Aproape 50.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. Mai mult de jumătate au făcut rapelul

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat și ce se întâmplă în cazul în care oamenii nu confirmă programarea la vaccinare:

Persoanele care nu confirmă programarea după prima notificare vor avea posibilitatea să se inscrie pe lista altui centru sau să se programeze unde nu vor mai fi liste de așteptare. Putem rula mai rapid toate persoanele din lista de așteptare.

Valeriu Gheorghiță

Această modificare intră în vigoare din 7 aprilie.

Timpul de așteptare

Medicul a vorbit și despre afișarea timpului de așteptare în platforma de programare pentru imunizarea antiCOVID.

Din 10 aprilie, oamenii vor putea calcula în cât timp le vine rândul la vaccinare, în funcție de câte persoane sunt înscrise înaintea lor, lucru care va fi afișat în platformă. Deci nu timpul exact!

Estimarea timpului de așteptare. Din 10 aprilie va fi afișat pe platforma de programare pentru fiecare persoană câte persoane se află înscrise în față si capacitatea de vaccinare zilnică în acel centru.

Putem estima foarte ușor câte persoane se află în față și câte se vaccinează pe zi și deducem timpul mediu de așteptare. Pot exista variații în funcție de categoria de prioritizare.

Valeriu Gheorghiță
ADVERTISING

Marea Britanie are cea mai rapidă campanie de vaccinare anti-Covid din Europa. Rezultatul: sub 3.500 de infectări și doar 10 decese

Crește capacitatea de vaccinare în fiecare centru

Totodată, specialistul a explicat și că va crește capacitatea de vaccinare în fiecare centru, în funcție de vaccin. În cazul centrelor care administrează serul de la AstraZeneca și Moderna - de la 60 la 90 de persoane/ zi, iar la Pfizer - de la 60 la 72 zilnic.

De mâine va crește capacitatea de vaccinare pe fiecare flux, de la 60 la 90 de persoane în centrele de vaccinare unde se distribuie Moderna și AstraZeneca, iar la centrele Pfizer numărul de persoane alocate crește la 72 de persoane.

Nu am optat pentru 90 în cazul Pfizer, pentru că ne-am dorit să deschidem toate centrele de Pfizer pregătite la nivel național. Dacă optam pentru capacitatea de 90, nu mai puteam deschide restul de centre. Vrem să operaționalizăm toate centrele, chiar dacă dozele vor fi mai puține, adică 72 în loc de 90. Când vom avea număr suplimentar de doze Pfizer, vom crește capacitatea la maxim.

Valeriu Gheorghiță

Dacă m-am vaccinat și intru în contact cu o persoană infectată, mai stau în carantină? Și cum îi protejez pe cei dragi? Dr. Gindrovel Dumitra răspunde la întrebările zilei

ADVERTISING

Medicii de familie intră în campania de imunizare

Totodată, o noutate o reprezintă faptul că medicii de familie vor participa la campania de imunizare, prin cabinetele proprii. Momentan, este vorba doar de puțin peste 3.000 de medici (adică o treime din total), mult mai puțin decât se așteptau autoritățile.

Altă situație centralizată a fost legată de participarea medicilor de familie la campania de vaccinare. Sunt 3.028 de medici de familie care au optat să participe prin cabinete proprii, dintr-un total de 10.940. Adică circa 30%. Este mai puțin decât ne așteptam.

De mâine, începe proiectul pilot de la Timiș, cu 50 de medici de familie. A fost efectuat trainingul pentru medici, au fost transmise procedurile, materialele sanitare, dozele sunt deja alocate și vor fi distribuite astăzi. Vaccinarea începe chiar din 7 aprilie, adică mâine.

Valeriu Gheorghiță

Ce trebuie să știm despre reacțiile adverse de după vaccinarea anti-COVID și de ce ar trebui să ne bucure când apar

Ce seruri vor administra medicii de familie

Gheorghiță a menționat și ce seruri vor administra medicii de familie: AstraZeneca și Johnson&Johnson.

În cabinete vor ajunge dozele care pot fi depozitate între 2 – 8 grade, adică vorbim despre 2 opțiuni: AstraZeneca și Johnson&Johnson. Vaccinurile și materialele sanitare, inclusiv trusele de adrenalină, vor fi alocate către fiecare cabinet.

Programările la vaccinare nu se vor face prin platforma de programare, se realizează pe listele deschise la medicii de familie, lista proprie a fiecărui medic. Vor fi 10 persoane la vaccinare pe zi, ținând cont că AstraZeneca e multiflacon cu 10 doze, iar Johnson&Johnson cu câte 5. Deci între 5 – 10 persoane doritoare vor fi vaccinate pe zi la medicii de familie.

Valeriu Gheorghiță

În primele zile din aprilie, un milion de doze ajung în România. Criza de vaccin se apropie de sfârșit, dar nemulțumirile rămân

Important este că vaccinările în cabinetele medicilor de familie se vor desfășura în afara programului de lucru obișnuit al medicului de familie: ”își stabilește singur programul de vaccinare, încât să existe un program strict”.

La nivel național, vaccinarea în cabinetele medicilor de familie începe în data de 4 mai.

Gheorghiță a mai precizat că se va asigura un training tuturor cadrelor medicale și va fi stabilită și infrastructura de distribuire a dozelor.

Când începe vaccinarea cu centrele mobile

De asemenea, vaccinarea cu centrele mobile începe în 20 aprilie, a mai anunțat Valeriu Gheorghiță.

20 aprilie - începe vaccinarea cu centrele mobile de vaccinare, prima etapă. În prima etapă vor fi 20 de centre. Vor fi coordonate de comitetul județean cu spitalele militare, pentru că aceste centre o să fie operaționalizate cu resursă umană de la Ministerul Apărării.

Ele vor deservi populației din localitățile rurale care nu au acces la centre de vaccinare și care nu au medici de familie. Se va aloca vaccin de la Johnson&Johnson pentru a facilita procesul de vaccinare, întrucât se face într-o singură doză.

Valeriu Gheorghiță

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇