Vaccinul Pfizer/BioNTech nu numai că previne îmbolnăvirea, dar oprește și răspândirea virusului Sars-CoV-2, arată un studiu efectuat în Israel.
Este prima cercetare de acest fel, care dă speranță că, pe măsură ce tot mai mulți oameni sunt vaccinați, pandemia își pierde din forță, potrivit Bloomberg.
Studiul arată că transmiterea e redusă cu 89,4%. La acest moment datele nu sunt avizate de alți cercetători și nu au fost publicate într-un jurnal medical. O copie a concluziilor a fost postată pe rețelele de socializare și autenticitatea ei a fost confirmată de o persoană care a lucrat la cercetare. În studiu a fost implicat și Ministerul Sănătății din Israel.
Bloomberg subliniază că aceste date optimiste sunt cele mai recente din multele care vin din Israel. Fiind țara cu cei mai mulți cetățeni vaccinați raportat la populația totală, aici au putut fi făcute și cele mai multe cercetări și observații.
Astfel, duminică, autoritățile israeliene au anunțat că până acum vaccinul Pfizer a demonstrat o eficacitate de 99% în ce privește prevenirea formelor grave de COVID, care duc la deces.
Legat de transmitere, urmează să vedem dacă datele vor fi validate. Până acum, nu au fost publicate studii clinice pe acest subiect. Pfizer a anunțat că a demarat o cercetare la nivel global, pentru a stabili dacă și cât e ținută sub control transmiterea prin vaccinare și a refuzat să comenteze cifrele avansate de israelieni.
Unii cercetători contestă concluziile, pe motiv că nu are relevanță comparația făcută. Mai exact, israelienii au pus în balanță numărul de teste și rezultatele lor și numărul persoanelor încă nevaccinate. Astfel, alți specialiști spun că datele nu ar fi relevante pentru că este mai puțin probabil ca oamenii vaccinați să se testeze.
Astfel, ei spun că efectul împotriva ratei de trasmitere este cel mai probabil mai redus de 89,4%, dar că totuși cercetarea arată că răspândirea e diminuată.