Vaccinul AstraZeneca va putea fi administrat şi celor peste 55 de ani. A fost eliminată restricția de vârstă

Vaccinul AstraZeneca va putea fi administrat şi celor  peste 55 de ani. A fost eliminată restricția de vârstă

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat, luni, că a fost eliminată restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca în ţara noastră.

Astfel, în urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul CNCAV, ale Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

ADVERTISING

Vaccinul AstraZeneca determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19.

Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

ADVERTISING

Acesta este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea
campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

De unde vin restricţiile de vârstă

Franța și Germania abia săptămâna trecută au aprobat să fie utilizat vaccinul AstraZeneca și pentru persoanele peste 65 de ani, după ce inițial autoritățile celor două țări au spus că nu au date suficiente să autorizeze imunizarea generală.

Publicația germană Handelsblatt a scris că, potrivit ”unor surse guvernamentale”, eficiența vaccinului ar fi de doar 8% pentru cei peste 65 de ani.

ADVERTISING

Astfel s-a ajuns la situația ca guvernele celor două țări să dea înapoi, pe măsură ce stocurile de vaccin creșteau în depozite și riscau să ajungă să le arunce. România a limitat şi ea folosirea vaccinului AstraZeneca la 55 de ani, însă iată că s-a schimbat şi la noi reglementarea azi.

Citeşte pe SpotMedia.ro și


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇