Medicul Valeriu Gheorghiţă explică sechelele după COVID-19: Evoluţia acestei boli este cu totul atipică

Medicul Valeriu Gheorghiţă explică sechelele după COVID-19: Evoluţia acestei boli este cu totul atipică

Medicul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează campania naţională de vaccinare, vorbeşte despre sechelele pe care le-a remarcat la pacienţii care au trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

El arată că printre acestea se numără inclusiv disfuncţii cardio-vasculare, neurologice, hepatice şi renale, dar şi respiratorii, pe lângă manifestări de oboseală, dureri de cap sau lipsă de concentrare.

Ai avut Covid și ai rămas cu sechele? Un program gratuit te ajută să respiri din nou mai bine

"După evoluţia bolii, ceea ce este frecvent întâlnit la pacienţi este acest sindrom de oboseală cronică, o stare de astenie exagerată, sunt pacienţi care acuză dureri musculare poate pe o perioadă prelungită.

De asemenea, dureri articulare, dureri de cap, scăderea puterii de concentrare, scăderea atenţiei şi, de asemenea, apar o serie de disfuncţii, unele subclinice, care nu sunt identificate la un simplu examen clinic, cum ar fi disfuncţiile cardio-vasculare, chiar şi disfuncţii neurologice, disfuncţii hepatice şi renale.

Sunt, într-adevăr, şi manifestări cutanate, manifestări dermatologice şi ceea ce am observat la pacienţii care au fost cu forme grave de maladie COVID-19 este această disfuncţie respiratorie care se întinde pe o perioadă lungă de timp şi poate chiar toată viaţa”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Antena3.

Arafat: Până şi cei care se vindecă de Covid şi devin negativi rămân cu sechele de lungă durată, care nu ştim dacă vor fi permanente

Boala e atipică

El a precizat că are pacienţi care au acasă concentratoare de oxigen şi care au nevoie de suplimentarea oxigenului în unele momente de efort, fapt ce are un impact negativ asupra vieţii.

Boala COVID-19 este atipică faţă de alte infecţii virale obişnuite.

Medicul Fauci spune că simptomele de Covid-19 pot fi resimţite până la 9 luni de la infectare

"Evoluţia acestei boli este cu totul atipică şi puţine sunt bolile infecţioase care au această evoluţie de câteva zile cu o stare generală relativ bună şi din ziua şapte-zece, din momentul în care apare acea reacţie inflamatorie exagerată, starea pacientului se deteriorează şi ulterior rapid evoluează către extensia leziunilor pulmonare şi dependenţa de oxigen, necesar de oxigen din ce în ce mai mare.

Boala aceasta este particulară şi parcă este altfel decât ştiam noi evoluţia unor infecţii virale”, a adăugat Gheorghiţă.

În ceea ce priveşte tratamentul prescris celor diagnosticaţi cu COVID-19 şi care au forme medii şi severe, medicul a explicat că se folosesc, în funcţie de stadiul bolii şi de starea pacientului, anticoagulante, corticoterapie, imunomodulatoare, terapii antivirale, inclusiv Remdesivir, şi oxigenoterapia.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇