Încrederea în vaccinurile împotriva COVID creşte. Un sondaj internațional arată cum stă AstraZeneca, față de Moderna și Pfizer (Infografice)

Încrederea în vaccinurile împotriva COVID creşte. Un sondaj internațional arată cum stă AstraZeneca, față de Moderna și Pfizer (Infografice)

Vaccinul împotriva COVID al celor de la AstraZeneca nu e privit la fel de bine în majoritatea țărilor din Europa, însă sunt și excepții.

Un studiu efectuat de YouGov a vrut să vadă care e rata de încredere a populației în vaccinuri. A plecat de la faptul că Franța și Germania abia săptămâna trecută au aprobat să fie utilizat AstraZeneca și pentru persoanele peste 65 de ani, după ce inițial autoritățile celor două țări au spus că nu au date suficiente să autorizeze imunizarea generală.

Publicația germană Handelsblatt a scris că, potrivit ”unor surse guvernamentale”, eficiența vaccinului ar fi de doar 8% pentru cei peste 65 de ani.

ADVERTISING

Astfel s-a ajuns la situația ca guvernele celor două țări să dea înapoi, pe măsură ce stocurile de vaccin creșteau în depozite și riscau să ajungă să le arunce. România a limitat folosirea vaccinului AstraZeneca la 55 de ani, însă astăzi hotărârea ar putea fi schimbată.

Britanicii au încredere la fel în vaccinuri. Nu și germanii și francezii

Sondajul YouGov arată că Marea Britanie e excepția în acest caz. Britanicii au chiar mai multă încredere în vaccinul AstraZeneca (81%) decât în cel al Pfizer (79%). În ambele cazuri se remarcă o îmbunătățire față de decembrie anul trecut, când Pfizer avea un nivel de încredere de 66% și AstraZeneca 63%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vaccinul Moderna e cotat la un nivel de încredere de 64%.

Nu aceeași situație o întâlnim însă pe Bătrânul Continent. În Germania, nivelul de încredere a populației în Pfizer a crescut de la 53% în decembrie, la 66% acum. În același timp, numărul celor care cred că e nesigur a scăzut de la 25% la 19%.

În același interval, încrederea în Moderna a crescut de la 37% la 54%. Cei care cred că acest vaccin nu e sigur a scăzut de la 28% la 25%.

În ce privește AstraZeneca, însă, chiar dacă încrederea a crescut de la 35% la 43%, totuși 40% dintre cetățenii intervievați nu au încredere în acest ser. Iar în decembrie neîncrederea era mai mică, de 30%.

ADVERTISING

Astfel, 27% dintre germanii care au răspuns sondajului spun că ar refuza să fie vaccinați cu AstraZeneca, preferând să aștepte până ce alt ser va fi disponibil. 12% au spus că nu s-ar vaccina cu Moderna și 6% că ar refuza Pfizer.

Situația este similară în Franța, unde atât vaccinul Pfizer, cât și cel al Moderna sunt considerate mai degrabă sigure decât nesigure și, pe măsură ce campania avansează, crește și încrederea populației.

Comparative-vaccine-safety-01

În ce privește AstraZeneca, acum 33% dintre cei intervievați îl consideră sigur, în creștere față de decembrie, când procentul era la 18%. Însă numărul celor care nu vor să fie injectați cu acest ser est tot ridicat, de 43% (în scădere totuși de la 48%, în decembrie).

Astrazeneca-vaccine-seen-less-safe

Studiul a inclus și Spania, Italia și Statele Unite. În toate cele trei țări încrederea e mai mare în vaccinurile Moderna și Pfizer, însă neîncrederea e la cote similare, situate la 17-18%.

În America e mai mare numărul celor care au răspuns cu ”nu știu”. 11% au spus că ar refuza să se vaccineze cu AstraZeneca, față de 7% cu Moderna și 8% cu Pfizer.

refuz-astrazeneca


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇