Noutăți despre AstraZeneca: Vaccinul are o eficacitate de 81%, dacă rapelul este făcut la 12 săptămâni

Noutăți despre AstraZeneca: Vaccinul are o eficacitate de 81%, dacă rapelul este făcut la 12 săptămâni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vaccinul anticoronavirus produs de Oxford-AstraZeneca atinge potenţialul maxim prin administrarea celei de-a doua doze după 12 săptămâni.

Mai exact, timp de 3 luni de la prima administrare a unei doze standard, eficacitatea este de 76% și nu scade, conform noilor rezultate ale unor studii clinice, prezentate sâmbătă în revista de specialitate The Lancet.

Cu o a doua doză la interval de 12 săptămâni, eficiența crește până la 81%, este concluzia studiului. În România, rapelul se face la 8 săptămâni.

Un alt aspect care merită menționat este că studiile au fost realizate inclusiv pe voluntari din Africa de Sud și persoane peste 55 de ani.

ADVERTISING

Rapelul ar trebui făcut la 12 săptămâni

Studiul se bazează pe o analiză actualizată a datelor primite de la 17.178 de participanţi la patru teste clinice din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud. Dintre aceștia, 1.792 (10,4%) au între 56 şi 69 de ani, iar 973 de participanți (5,7%) au 70 de ani sau peste.

"În analizele exploratorii, eficacitatea vaccinului după o singură doză standard era de 76,0% din ziua 22 până în ziua 90, iar nivelul anticorpilor s-a menţinut în această perioadă, fiind doar mici scăderi", precizează autorii.

"În sprijinul unei strategii de imunizare cu interval mai lung, eficacitatea vaccinului a fost semnificativ mai mare, de 81,3%, după administrarea a două doze standard la un interval de 12 săptămâni sau mai mare, comparativ cu eficacitatea de 55,1%, în cazul administrării la un interval mai mic de şase săptămâni.

ADVERTISING

Aceste concluzii au fost susţinute de studii privind imunogenicitatea făcute pe participanţi cu vârste sub 55 de ani, care arată reacţii ale anticorpilor IgG SARS-CoV-2 de peste două ori mai mari la cei cărora le-au fost administrate dozele la un interval de cel puţin 12 săptămâni, comparativ cu cei care au avut un interval de administrare sub şase săptămâni", explică autorii.

Deși la persoanele peste 55 de ani au fost observate cele mai bune rezultate, aceasta nu înseamnă că la cei mai în vârstă vaccinul nu a avut niciun efect.

ADVERTISING

Și mai înseamnă că Marea Britanie poate să nu se grăbească cu rapelul.

Autorii subliniază că studiul nu a fost făcut special pentru demonstrarea intervalului optim

În privinţa limitelor studiilor, autorii precizează că acestea nu au fost concepute special pentru a stabili dacă eficacitatea ar fi diferită în funcţie de intervalul administrării dozelor.

În acest context, concluziile ar putea fi viciate.

Alte limitări se referă la faptul că participanţii nu au fost selectaţi aleatoriu în funcţie de intervalul dozelor.

Cercetătorii britanici dau dreptate politicii de vaccinare din UK

La nivel general, valoarea studiului este că oferă dovezi că:

  • o singură doză a vaccinului ChAdOx1 nCoV-19 are o eficacitate puternică 90 de zile după vaccinare;
  • un interval mai lung de administrare a celei de a doua doze are o eficacitate mai mare;
  • protecţia este menţinută în pofida unui interval mai lung de administrare a celei de-a doua doze.

Oferă dovezile necesare pentru politica Marii Britanii de extindere a intervalului efectuării celei de-a doua doze la 12 săptămâni şi în sprijinul campaniilor de imunizare masivă din întreaga lume", concluzionează autorii.

Cum se vaccinează în Marea Britanie

Vaccinul Oxford-AstraZeneca (ChAdOx1 nCoV-19) a primit autorizaţie pentru utilizarea de urgenţă în Marea Britanie în decembrie 2020.

Un raport ulterior, bazat pe o analiză interimară a unor teste efectuate în Brazilia, Africa de Sud şi Marea Britanie, sugera o eficacitate generală de 70,4%, cu o eficacitate mai mare, de 90%, în cazul persoanelor care au primit o doză redusă, urmată de o doză standard, şi o eficacitate de 62,1% în cazul celor care au primit două doze standard (la distanţă de patru săptămâni).

Ca reacţie la acele date interimare, pentru a obţine cel mai mare beneficiu medical în mod rapid, Guvernul britanic a decis administrarea primei doze la cât mai multe persoane şi amânarea celei de-a doua doze până la 12 săptămâni.

Deşi această politică a fost criticată, cele mai noi rezultate raportate în The Lancet de Merryn Voysey şi de colegi furnizează o justificare bazată pe dovezi în sprijinul acestei decizii.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇