Valeriu Gheorghiţă: Centrele mobile care vor vaccina în mediul rural, din aprilie. Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca ar putea fi ridicată luni

Valeriu Gheorghiţă: Centrele mobile care vor vaccina în mediul rural, din aprilie. Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca ar putea fi ridicată luni

Centrele mobile care vor vaccina în mediul rural vor funcționa, cel mai probabil, din luna aprilie, spune medicul Valeriu Gheorghiţă. Autoritățile se gândesc inclusiv la înființarea unor centre mobile în cabinetele medicilor de familie.

Cel mai probabil vaccinul Johnson & Johnson va primi zilele următoare autorizare, iar calendarul de livrare ar trebui aplicat din aprilie, a declarat, duminică seara, medicul Valeriu Gheorghiţă.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Acesta a precizat că deocamdată nu se știe câte doze va primi România, însă avantajul este administrarea unei singure doze.

„Pentru anumite campanii – la sate de exemplu – este mult mai ușor de gestionat. La un moment dat și în România se va întâmpla același lucru, să mergem noi să întâmpinăm fiecare persoană. Chiar mă gândeam zilele trecute, la piață, ce bine ar fi să fie un centru mobil la intrarea în piață”, a spus acesta la Antena3.

Întrebat dacă este posibilă înființarea centrelor mobile în piețe, medicul a răspuns: „Vor fi disponibile astfel de abordări. Strategia noastră nu este fixă, urmează să mergem cu centre mobile în mediul rural”.

În ce privește momentul în care se va întâmpla acest lucru, Valeriu Gheorghiţă a afirmat că totul depinde de numărul de doze disponibile, iar fezabil i se pare luna aprilie.

Autoritățile se gândesc inclusiv la înființarea unor centre mobile în cabinetele medicilor de familie.

Restrictia pentru AstraZeneca, ridicată

Pe de altă parte, restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca ar putea fi ridicată luni, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

„Chiar de mâine s-ar putea ridica această restricție și se pot face programări”, a anunţat acesta.

Medicul a precizat că decizia se va lua în baza datelor științifice: „Nu aș vrea să se lase înțeles faptul că ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puțin trei recomandări importante”.

„Este important să asigurăm accesul la vaccin a cât mai multe persoane”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Acum, vaccinul AstraZeneca este administrat persoanelor cu vârste de până la 55 de ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖