Vaccinul AstraZeneca nu prezintă riscuri pentru cei cu afecțiuni cronice

Vaccinul AstraZeneca nu prezintă riscuri pentru cei cu afecțiuni cronice

Pot să mă vaccinez dacă mă aflu sub tratament? Vaccinul AstraZeneca este sigur în alăptare? Este sau nu necesară scrisoarea de la medicul de familie pentru un bolnav cronic?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care au răspuns astăzi reprezentanții CNCAV într-o sesiune de întrebări și răspunsuri online, pe Facebook.

Oamenii au vrut să știe, fiecare, cum e mai bine să acționeze, cum să procedeze cu administrarea tratamentului în fiecare situație, iar răspunsurile au fost oferite cu răbdare fiecărui om în parte, timp de o oră și jumătate.

Am început sensiunea de întrebări și răspunsuri în direct!Din acest moment și până la ora 17.30 vom răspunde...

Posted by RO Vaccinare on Monday, February 22, 2021

Este indicată vaccinarea cu AstraZeneca pentru femeile care alăptează?

Ca și în cazul multor alte medicamente, întrucât nu există date din studiile clinice pe această categorie populațională, nu există o recomandare oficială cu privire la administrarea pe timpul alăptării.

ADVERTISING

Acest aspect nu este descurajat atunci când beneficiile depășesc riscurile (ex. risc crescut de infecție, comorbidități).

Este sau nu necesară o scrisoare de la medicul de familie pentru un bolnav cronic?

Trebuie să vă regăsiți în baza de date a CNAS cu bolnavii cronici. Nu aveți nevoie de o scrisoare medicală.

Ce fac cei care nu sunt în baza CNAS ca bolnavi cronici?

Vă rugăm să-i spuneți persoanei în cauză să ia legătura cu medicul de familie sau medicul curant pentru introducerea sa în baza de date a CNAS cu bolnavi cronici.

De asemenea, se poate programa prin medicul de familie/ medicul curant sau prin Call Center.

Pentru persoanele sub 55 ani, care au afecțiuni cronice, există vreun risc dacă se vaccinează cu AstraZeneca?

Persoanele sub 55 de ani cu afecțiuni cronice sunt prioritizate la vaccinare și se pot vaccina cu vaccinul AstraZeneca.

Vaccinul AstraZeneca a primit recomandarea Agentiei Europene a Medicamentelor pe baza unei balanțe risc/beneficiu favorabile.

ADVERTISING

Persoane cu multiple patologii cronice au fost incluse în studiile clinice si nu s-a observat un profil de siguranță diferit (reacții adverse diferite) față de populația generală.

Dacă exista alergii la antibiotice și alte medicamente - în sensul de reacții anfilactice este indicată vaccinarea? Nu are riscuri?

Riscul de a dezvolta alergii este același ca în cazul administrării altor substanțe. Vaccinul este contraindicat persoanelor cu alergii cunoscute la substanță activă sau alte substanțe incluse în vaccin (excipienți).

Persoanele care au avut infarct se pot vaccina cu AstraZeneca?

Infarctul miocardic nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

Buna ziua, am 42 ani si boala cronică, pot sa optez pe platformă să mă vaccinez cu Pfizer?

La acest moment nu există posibilitatea să optați pentru vaccinarea cu un anumit produs.

ADVERTISING

Cum pot fi programați la vaccinare membrii familiei unei persoane cu dizabilități?

În momentul de față se lucrează la actualizarea platformei informatice de programare pentru a avea posibilitatea înscrierii la vaccinare și a membrilor familiilor persoanelor cu dizabilități.

Doresc să stiu daca în ziua în care fac vaccinul pot lua tratamentul antialergic obisnuit, xyzal și singulair, precum și pe cel pt HTA.

Se poate continua tratamentul fără probleme.

În cazul in care am astm și sunt sub tratament cu Symbicort pulbere și Montelukast mă pot vaccina?

Nici astmul bronșic și nici bolile autoimune nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare, însă pentru informații personalizate vă recomandăm să luați legătura cu medicul dvs.

Am vazut că o intrebare în chestionar este dacă am făcut în ultimul an tratament antiviral, printre altele. Eu fac pt hepatita B. Este vreo problemă?

Da, vă puteți vaccina. Nu este contraindicată vaccinarea.

Am poliartrită reumatoidă și fac tratament cu metotrexat, sunt eligibilă pentru vaccinare?

Poliartrita reumatoidă nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinarea împotriva covid-19 cu oricare dintre vaccinurile autorizate la acest moment.

Tratamentul cu metotrexat (medicament imunosupresor) nu contraindică vaccinarea, însă există riscul obținerii unui răspuns imun mai puțin eficient.

Dacă am avut Covid, la ce interval de timp ne putem vaccina?

Vă puteți vaccina dacă nu aveți simptome asociate COVID19 și dacă nu sunteți în izolare.

Dacă nu am facut boala (sau cel puțin nu știu daca am facut), recomandați să fac un test de anticorpi înainte să mă programez la vaccinare? (etapa 3, populatie generala)

Titrul/ concentrația de anticorpi nu reprezintă un factor în decizia de vaccinare. Nu se recomandă dozarea anticorpilor înainte de adminstrarea vaccinului.

Când se pot înscrie iar persoanele peste 65 de ani? Când dați drumul la lista de așteptare?

Din 15 martie vor fi disponibile noi locuri pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani și tot din această zi vor fi disponibile listele de așteptare.

Sunt programată pentru vaccinul cu ser Pfizer. Exista contraindicații daca am mărite valorile pentru VSH si proteina C reactiva?

Vaccinul Comirnaty (produs de BioNTech/Pfizer) nu se recomandă persoanelor cu semne și simptome de boală acută. Având în vedere faptul că atât VSH-ul cât și proteina C reactivă sunt markeri de inflamație (care pot să semnaleze inclusiv prezenta unei infecții acute), vă recomandăm să luați legătura cu medicul dvs. în vederea stabilirii unui diagnostic.

Acesta vă poate oferi informații personalizate pentru a putea decide dacă este oportună vaccinarea sau este necesară amânarea administrării vaccinului.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇