Vaccinarea a scăzut iar în România, dar autoritățile speră că în DOI ANI ajungem la 90% din populație imunizată

Vaccinarea a scăzut iar în România, dar autoritățile speră că în DOI ANI ajungem la 90% din populație imunizată

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că dacă se menţine ritmul actual de vaccinare, până la finele anului vor fi imunizaţi 8,5 milioane de români, dar a subliniat că această rată este „total insuficientă”.

„În săptămâna 1-7 noiembrie au fost vaccinate cu doza unu 283.967 de persoane, majoritatea fiind persoane sub vârsta de 60 de ani. Aproximativ 71.850 sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Avem o scădere cu peste 50% a numărului total de persoane vaccinate cu doza unu în săptămâna precedentă, faţă de săptămâna de dinainte, când erau peste 575.000 de persoane noi vaccinate.

ADVERTISING

Evident că, dacă menţinem acest ritm de vaccinare, de circa 25.000 de persoane noi pe zi, numărul total de persoane pe care îl putem atinge la finalul acestui an ar fi de aproximativ 8,5 milioane - deci mult mai puţin faţă de cât preconizam iniţial -, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din populaţia eligibilă peste 12 ani", a arătat el, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că, potrivit ritmului de vaccinare de la finalul lunii octombrie, se estima că ar putea fi depăşită o rată de 70% vaccinare la nivelul populaţiei eligibile.

ADVERTISING

"O rată de vaccinare de 50% din populaţia eligibilă este total insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice, chiar şi pentru valul patru, care încă nu este finalizat, care este în plină evoluţie, această rată de vaccinare nu este suficient de ridicată încât să limiteze substanţial consecinţele negative ale pandemiei.

Şi aici mă refer la forme grave, spitalizări în ATI şi decese", a spus el.

Potrivit acestuia, în prezent, în platforma de programare s-au înscris peste 698.000 de persoane în vederea vaccinării cu una dintre cele trei doze.

ADVERTISING

București, capitala vaccinării

Gheorghiță a arătat că Bucureștiul are cea mai mare rată de acoperire vaccinală din România - 63,5% din cetățenii eligibili peste 12 ani s-au vaccinat antiCovid.

Rate de vaccinare de peste 50% au și județele Cluj - 56%, Constanța - 52% și Sibiu - 50%.

18 județe au acoperire vaccinală cuprinsă între 40 și 50%, iar alte 18 județe sunt între 30 și 40%.

Codașe sunt județele Covasna și Suceava care au în jur de 27-28% acoperire vaccinală, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Estimările lui Baciu

Chiar dacă cifrele prezentate de coordonatorul campaniei de vaccinare nu sunt cele mai optimiste, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, face previziuni pentru momentul în care România își va fi vaccinat 90% din populație.

Baciu a anunțat marți care sunt obiectivele pe care și le-a stabilit Guvernul pentru anii 2022 și 2023, în ceea ce privește vaccinarea antiCovid.

Pe lângă obiectivul general care înseamnă continuarea vaccinării populației în condiții de siguranță, autoritățile anunță obiective specifice pe perioade de timp, potrivit Mediafax.

Astfel, în 2022, obiectivul este acoperirea vaccinală în proporție de 20% pentru copiii mai mici de 12 ani și în proporție de 70% pentru populația generală în vârstă de 12 ani și mai mult.

În 2023, obiectivul este vaccinarea a cel puțin 90% din populația generală cu vârsta peste 12 ani.

Obiectivele privind vaccinarea în următorii doi ani au fost stabilite de Comitetul național de vaccinologie și vor fi impuse printr-o hotărâre de guvern.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇