Vaccinarea anti-HPV: S-au promis 40.000 de doze de vaccin anul acesta, plus alte măsuri prin PNRR

Vaccinarea anti-HPV: S-au promis 40.000 de doze de vaccin anul acesta, plus alte măsuri prin PNRR

Ministerul Sănătății vrea să extindă campania de vaccinare anti-HPV, în condițiile în care cancerul de col uterin face ravagii în România. Țara noastră raportează cea mai mare incidență a bolii și cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col, cu mii de cazuri depistate în fiecare an.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat în timpul unei dezbateri organizate recent de Parlamentul României, că în acest an au fost bugetate 40.000 de doze de vaccin HPV.

Anul trecut au fost imunizate peste 28.000 de tinere între 11 și 14 ani, cu vaccinul anti-HPV, potrivit Hotnews.ro. A fost doar primul an de campanie și s-a folosit serul Gardasil 9.

ADVERTISING

Și fetele peste vârsta de 14 ani s-ar putea proteja prin vaccin, dar ele nu-l primesc gratuit, ci trebuie să-l cumpere. Și cum acesta costă peste 600 de lei, mulți părinți nu își permit să-și imunizeze fiicele la timp. În plus, sunt necesare două sau trei doze.

S-a cerut creșterea limitei de vârstă până la 25 de ani. Și bărbații ar putea fi protejați de acest vaccin, pentru că și ei pot contracta și transmite virusul.

Eficacitatea în cazul adulților este discutabilă, vaccinul având cele mai bune rezultate în preadolescență, dar în SUA se studiază și administrarea până la 45 de ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Momentan Ministerul Sănătății nu ia, însă, în calcul și vaccinarea tinerelor care au peste 14 ani.

Ioana Mihăilă a promis și alte măsuri prin PNRR, pentru a crește capacitatea medicilor de a preveni apariția cancerului de col uterin, dar și pentru a diagnostica mai repede boala.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇