Tulpina britanică de COVID se răspândește rapid în România! A fost descoperită în 30% din probele analizate în această săptămână la Suceava

Tulpina britanică de COVID se răspândește rapid în România! A fost descoperită în 30% din probele analizate în această săptămână la Suceava

Un număr de 14 noi cazuri de infectare cu tulpina britanică de COVID au fost detectate săptămâna aceasta de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, după secvențierea a 47 de probe provenite de la pacienți depistați pozitivi cu SARS-CoV-2, de pe raza județelor Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Suceava și Botoșani.

Acestea sunt repartizate geografic astfel: 4 cazuri din județul Botoșani, 4 cazuri din județul Suceava, 4 cazuri din județul Timiș și câte unul din județele Caraș-Severin și Hunedoara, se arată pe portalul instituției.

ADVERTISING

”Creșterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate în această săptămână și distribuția geografică a acestora indică o răspândire accentuată a noii tulpini într-o mare parte din teritoriul României”, se arată în raportul cercetătorilor.

Cercetătorii de la Universitatea din Suceava nu se află la prima secvențiere, ci au experiența analizării a peste 150 de probe.

Ei spun s-au mai întâlnit cu varianta britanică a virusului și săptămâna trecută. Atunci, din 20 de probe secvențiate, doar una aparținea variantei B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Având în vedere cerințele UE ca fiecare țară să își mărească ritmul de secvențiere, cercetătorii de la Universitatea din Suceava și-au arătat disponibilitatea de a colabora și cu alte Direcții Județene de Sănătate Publică sau Spitale cu compartimente COVID pentru analiza unor astfel de situații speciale și realizarea analizelor genetice corespunzătoare.

Cine caută noua tulpină o și găsește

Săptămâna trecută, reprezentanţii MedLife informau că, în urma analizei aleatorii a 90 de probe din mai multe oraşe ale ţării, s-a constatat că 24 dintre acestea conţineau noua tulpină din Marea Britanie a coronavirusului, adică 21,6%.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇