S-a descoperit o nouă cauză a diabetului. Se deschide drumul unor noi tratamente

S-a descoperit o nouă cauză a diabetului. Se deschide drumul unor noi tratamente

O echipă de cercetători americani a identificat o enzimă care blochează insulina produsă în organism, o descoperire care ar putea oferi o nouă țintă pentru tratarea diabetului zaharat.

Studiul, publicat în revista Cell, s-a concentrat pe oxidul nitric, un compus care, printre alte funcții, dilată vasele de sânge, îmbunătățește memoria, combate infecțiile și stimulează eliberarea de hormoni.

Modul în care oxidul nitric îndeplinește aceste activități a fost mult timp un mister. Cercetătorii au descoperit acum o nouă enzimă „purtătoare” (numită nitrozilază asistată de SNO-CoA sau SCAN) care atașează oxidul de azot la proteine, inclusiv la receptorul pentru acțiunea insulinei.

ADVERTISING

Oamenii de știință au constatat că enzima SCAN este esențială pentru acțiunea normală a insulinei, dar au observat și o activitate SCAN crescută la pacienții diabetici și la șoarecii cu diabet.

Rozătoarele fără enzima SCAN păreau a fi protejate de diabet, sugerând că prea mult oxid nitric pe proteine poate fi o cauză a acestei boli.

„O activitate prea mare a enzimei provoacă diabet”, concluzionează oamenii de știință în raport.

Potrivit cercetătorilor, blocarea acestei enzime poate deschide drumul către un nou tratament pentru diabet. Următorii pași ar putea fi dezvoltarea de medicamente împotriva acestei enzime, spun cercetătorii de la Universitatea Case Western Reserve.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Se crede că multe boli, inclusiv Alzheimer, cancerul, insuficiența cardiacă și diabetul, sunt cauzate sau accelerate de legarea excesivă a oxidului de azot la proteine cheie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇