Un tratament inovator pe bază de celule stem pentru diabetul zaharat de tip 1 s-a dovedit că poate regla semnificativ nivelul glicemiei și reduce dependența de injecțiile zilnice de insulină, arată rezultatele unui nou studiu clinic realizat de cercetătorii canadieni.
„Acesta este un pas semnificativ către un tratament funcțional pentru diabetul zaharat de tip 1″, a declarat într-un comunicat dr. David Thompson, cercetător principal, profesor clinic de endocrinologie la UBC și director al Centrului de diabet de la Spitalul general din Vancouver.
Medicul a precizat că este pentru prima dată când un dispozitiv bazat pe celule stem poate reduce cantitatea de insulină necesară pentru unii participanți la studiu cu diabet zaharat de tip 1.
„Prin perfecționarea în continuare a acestei abordări, este doar o chestiune de timp până când vom avea o terapie care poate elimina complet nevoia de injecții zilnice de insulină” a menționat el.
Descoperirile cercetătorilor de la Universitatea din British Columbia (UBC) și Spitalul Vancouver Coastal (VCH), din Canada, publicate în revista Nature Biotechnology, provin dintr-un studiu clinic, în cadrul căruia s-a urmărit înlocuirea celulelor beta producătoare de insulină de care persoanele cu diabet zaharat de tip 1 nu dispun.
Denumit VC-02, micul implant medical dezvoltat de oamenii de știință conține milioane de celule de insule pancreatice crescute în laborator, inclusiv celule beta, care provin dintr-o linie de celule stem pluripotente.
Dispozitivele – aproximativ de mărimea unui plasture și nu mai groase decât o carte de credit – sunt implantate chiar sub pielea pacientului, unde se speră că vor furniza o cantitate regulată, constantă și pe termen lung, de insulină autonomă.
„Fiecare dispozitiv este ca o fabrică de producție de insulină în miniatură”, a declarat coautorul dr. Timothy Kieffer, profesor în cadrul departamentelor de chirurgie și de științe celulare și fiziologice de la UBC.
„Celulele insulelor pancreatice, cultivate din celule stem, sunt împachetate în dispozitiv pentru a recrea, în esență, funcțiile de reglare a glicemiei ale unui pancreas sănătos.
Acest lucru ar putea avea beneficii extraordinare față de transplantul de celule provenite de la donatori, rar disponibile, având în vedere că putem crea o rezervă practic nelimitată”, a mai spus cercetătorul.
Dispozitivul a fost testat pe 10 participanți, niciunul neavând o producție detectabilă de insulină la începutul studiului. Aceștia au fost supuși unei intervenții chirurgicale pentru a primi până la 10 implanturi de dispozitiv fiecare.
Șase luni mai târziu, trei participanți au prezentat markeri semnificativi de producție de insulină și au menținut aceste niveluri pe tot parcursul restului studiului, care a durat un an.
Acești participanți au petrecut mai mult timp într-un interval optim de glicemie și și-au redus consumul de insulină administrată extern.
Unul dintre participanți, în special, a prezentat o îmbunătățire remarcabilă, timpul petrecut în intervalul țintă de glicemie crescând de la 55 la 85% și o reducere cu 44% a administrării zilnice de insulină.