S-a descoperit o cauză a psoriazisului

S-a descoperit o cauză a psoriazisului

Psoriazisul este o boală inflamatorie sistemică, mediată imunitar, care afectează, conform estimărilor, între 1 și 3% din populație la nivel mondial. Acum, oameni de știință din Australia au anunțat că au descoperit o mutaţie genetică care provoacă această boală cronică de piele.

Cercetătorii au descoperit că de vină pentru apariia afecțiunii – boală inflamatorie a pielii caracterizată de pete roşii solzoase şi de mâncărimi pe tot corpul – ar fi o copie mutantă a genei IKBKB, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications.

ADVERTISING

Mai mult, potrivit dr. Chelisa Cardinez, cercetător la Facultatea de Ştiinţe Medicale John Curtin, din cadrul Universității Naționale Australiene, unul dintre autorii studiului, în cazul în care există două copii ale acestei gene mutante, pacienții cu psoriazis pot dezvolta și artrită psoriazică, ceea ce le provoacă dureri articulare, rigiditate și umflături, scrie Science Daily.

Artrita psoriazică apare atunci când sistemul imunitar al corpului începe să atace celulele și țesuturile sănătoase. Răspunsul imun anormal cauzează inflamarea articulațiilor, precum și supraproducția celulelor pielii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Datorită descoperirii, oamenii de știință știu acum ce determină evoluția de la o boală exclusiv cutanată la o boală a pielii și articulațiilor.

Prin dezvoltarea unei mai bune înţelegeri a genei IKBKB şi a rolului pe care îl joacă în favorizarea apariţiei acestor boli, cercetătorii ar putea fi cu un pas mai aproape de găsirea, în viitor, a unui tratament care să vindece psoriazisul, dar și artrită psoriazică.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇