Rafila: Suntem din nou pe locul I în Europa la numărul de decese de Covid

Rafila: Suntem din nou pe locul I în Europa la numărul de decese de Covid

Suntem din nou pe primul loc în Europa la numărul de decese provocate de coronavirus, raportat la populaţia ţării.

România înregistrează în acest moment 3,4 decese la suta de mii de locuitori şi astfel am revenit în fruntea acestui nefericit clasament european, a anunţat profesorul Alexandru Rafila, reprezentanul ţării noastre la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

"Avem 3,4 decese la 100.000 de locuitori, am revenit pe locul întâi. Trebuie să observăm că există o diferenţă consistentă între cifrele înregistrate în diverse ţări. Dacă în România şi în Spania depăşim 3 decese la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, o să vedeţi că în Germania avem doar 0,2, în Franţa 0,9…

ADVERTISING

Suntem din nou pe locul I. Suntem cu 3,4 decese la 100.000 de locuitori… am revenit pe locul I. Şi asta este îngrijorător pentru că cu cât numărul de cazuri va creşte, cu siguranţă această proporţie de decese nu va putea să scadă şi o să apară probleme foarte serioase", a precizat Rafila, vineri seara, într-o intervenţie telefonică la Antena3.

Cât despre explicaţiile acestor date, specialistul ne îndeamnă să comparăm calitatea serviciile medicale româneşti cu cele din Occident.

"Să vă gândiţi şi la calitatea serviciilor medicale şi aici nu trebuie să ne gândim doar la serviciile medicale din Bucureşti", a subliniat Rafila.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat dacă se poate pune problema că a scăzut puterea virusului, specialistul a negat categoric.

"Datele rămân aproximativ la fel pentru pacienţii cu simptome. Proporţia celor care fac forme uşoare, medii, respectiv forme grave de boală se păstrează constantă. Nu este vorba despre chestiunea asta, ar fi bine să fie aşa cum spuneţi  dvs, virusul să fie mai puţin patogen chiar dacă este mai transmisibil", a fost replica lui Alexandru Rafila la întrebarea moderatorului TV.

Amintim că autoritățile au anunțat vineri un nou bilanț record, cu 3.186 de cazuri noi de COVID.

ADVERTISING

Avem 3.186 de cazuri de COVID și un nou record și la ATI. 7 județe și Capitala au depășit pragul de 1,5 (Infografice)

Un nou record avem și la ATI, unde erau internați vineri dimineață 613 pacienți.

A crescut și numărul deceselor, fiind raportate 52 de morți ale unor pacienți COVID, ceea ce urcă bilanțul total la 5.299 de morți.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇