Primul studiu care găsește o legătură între ADHD și Alzheimer

Primul studiu care găsește o legătură între ADHD și Alzheimer

Persoanele cu ADHD sau susceptibile la această afecțiune ar putea dezvolta și boala Alzheimer, la vârstă adultă, arată un nou studiu.

Oamenii de știință au descoperit că biomarkerii ADHD au fost asociați și cu scăderi cognitive, în special în memorie, în rândul adulților în vârstă, scrie Science Daily.

Este primul studiu care reușește să găsească o legătură genetică între cele două boli.

”Acest studiu evidențiază ceea ce mulți din domeniu discută deja: impactul ADHD poate fi observat de-a lungul vieții și ar putea fi legat de afecțiuni neuro-degenerative, cum ar fi boala Alzheimer", a declarat autorul studiului, Douglas Leffa, rezident în psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh Medical Center.

ADVERTISING

Acesta și colegii săi au folosit un scor de risc poligenic pentru a determina predispoziția genetică generală la ADHD la 212 adulți fără deficiențe cognitive, care au luat parte la un studiu privind depistarea precoce a bolii Alzheimer.

Toți participanții aveau vârste cuprinse între 55 și 90 de ani, au fost supuși unor scanări și au avut evaluări cognitive regulate pe o perioadă de șase ani. Oamenii de știință au constatat că un scor de risc poligenic ADHD mai mare a fost asociat cu un declin cognitiv mai mare în timpul urmăririi.

ADVERTISING

Autorii studiului sunt de părere că scorul de risc poligenic ADHD ar putea fi utilizat pentru a evalua riscul de declin cognitiv la adulții în vârstă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇