ADHD-ul la adulți, adesea neidentificat, vine la pachet cu o serie întreagă de boli

Un număr șocant de boli dintr-un spectru extrem de larg, de la cele neurologice, pulmonare și ale aparatului locomotor, pare să fie asociat cu ADHD la pacienții adulți, arată un nou studiu.

ADHD la pacienții adulți continuă să fie una dintre cele mai puțin studiate tulburări atunci când vine vorba de modul în care boala afectează sănătatea pacientului.

Însă oamenii de știință speră să schimbe asta. Cercetătorii au identificat recent mai multe afecțiuni și factori de risc asociați cu ADHD la adulți, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul The Lancet Psychiatry și citat de Futurism.

ADVERTISING

În cadrul studiului, oamenii de știință suedezi au analizat istoricul medical de la milioane de oameni pentru a identifica boli și afecțiuni care par să apară în același timp cu ADHD. Având aceste date, medicii ar putea să trateze mai bine adulții cu ADHD și să monitorizeze apariția unor boli asociate acestei tulburări.

Citește și Un medicament s-a dovedit util în cazul adulților cu hiperactivitate: înlătură stările de visare, letargie și problemele de concentrare

„Identificarea bolilor fizice care apar în același timp cu ADHD ar putea avea implicații importante pentru adulții cu această tulburare și pentru sănătatea și calitatea vieții pe termen lung pentru pacienți”, a explicat Ebba Du Rietz, autor coordonator al studiului și epidemiolog la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

ADVERTISING

Acesta și echipa sa au descoperit că ADHD este asociată adesea cu boli ale ficatului, tulburări ale somnului, obezitate, epilepsie și bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Dar lista poate continua.

Într-o mai mică măsură, ADHD la adulți pare să fie asociată și cu afecțiuni precum Parkinson, demență și boli cardiovasculare.

Asta nu înseamnă că ADHD provoacă toate aceste afecțiuni sau că cineva care suferă de una dintre bolile din această listă va dezvolta și alte afecțiuni, au ținut să menționeze oamenii de știință.

ADVERTISING

Totuși, cunoașterea posibilelor legături este importantă. Astfel, medicii pot fi mai atenți la factorii de risc, în timp ce tratează pacienți cu ADHD și la suplimentele pe care le-ar putea prescrie.

Oamenii de știință nu au reușit să identifice motivele pentru care aceste afecțiuni apar însoțite de altele, însă au descoperit unele legături, cum ar fi aceiași factori genetici care par să contribuie la ADHD și o varietate de afecțiuni fizice.

Vezi și Atâtea gânduri avem într-o zi! Și te mai întrebi de ce te doare capul


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇