Primele rezultate ale unui test de sânge pentru depistarea a 50 de tipuri de cancer au fost făcute publice

Primele rezultate ale unui test de sânge pentru depistarea a 50 de tipuri de cancer au fost făcute publice

În urmă cu doi ani, un test de sânge promitea să depisteze 50 de tipuri de cancer. Știrea făcea înconjurul Internetului, aducătoare de speranță. Primele rezultate erau deja promițătoare, dar nu se întrevedea momentul intrării pe piață a unui astfel de instrument, extrem de prețios în depistarea bolii.

Dar studiile au mers mai departe, iar Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a făcut publice concluzii preliminare ale unui studiu de anvergură pentru acest test de sânge, în stare să detecteze boala înainte de apariția simptomelor. Cercetătorii spun că rezultatele sunt promițătoare, scrie BBC.

ADVERTISING

Testul de sânge, numit Galleri, preia fragmente de ADN asociate cu cancerul și poate sugera în ce parte a corpului se formează tumoarea.

Testul a depistat corect două din trei tipuri de cancer în rândul celor 5.000 de persoane care au ajuns la medicul de familie având simptome de boală. În 85% dintre aceste cazuri, a identificat și partea corpului afectată.

„Testul a fost 85% precis în detectarea sursei cancerului - și asta poate fi foarte util, deoarece de multe ori nu este imediat evident ce analize trebuie să facă pacientul”, a declarat unul dintre cercetătorii implicați în studiu, Mark Middleton.

ADVERTISING

Cercetările vor continua, spun oamenii de știință de la Universitatea Oxford, iar concluziile urmează să fie prezentate la conferința Societății Americane de Oncologie Clinică, la Chicago, fiind ulterior publicate în jurnalul The Lancet Oncology.

Dacă studiul va atinge rezultatele scontate, testul va fi implementat la un milion de persoane din 2024, apoi, cel mai probabil, la nivel național, în Marea Britanie.

Noul test oferă speranțe pentru cancerele greu de detectat, cum ar fi ovarian, pancreatic, pulmonar, cel de gât și cap, care sunt, de obicei, detectate mult prea târziu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇