Testul de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer înainte de orice simptom

Testul de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer înainte de orice simptom

Un simplu test de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer înainte de apariția oricărui semn clinic sau simptom al bolii este suficient de precis pentru a fi distribuit ca test de screening, susţin cercetătorii într-un nou studiu.

Dezvoltat de compania americană Grail, testul este conceput în special pentru persoanele cu risc crescut de boli, scrie The Guardian.

Testul poate identifica, cu o rată foarte scăzută a rezultatelor fals pozitive, numeroase tipuri de boli care sunt greu de descoperit în primele faze, cum sunt cancerul la gât, cancerul ovarian, cancerul pancreatic, cancerul esofagian şi anumite tipuri de cancer de sânge.

ADVERTISING

Conform unui studiu publicat în Annals of Oncology, metoda presupune utilizarea unui algoritm de tip machine learning pentru a urmări modificările chimice produse în fragmente de cod genetic eliminate de tumori în sânge.

Aceasta a fost testată pe 2.823 de persoane bolnave şi 1.254 de persoane sănătoase şi a identificat corect prezenţa cancerului în 51,5 la sută dintre cazuri. Doar în 0,5 la sută dintre cazuri a indicat în mod eronat prezenţa bolii.

De asemenea, testul a identificat corect ţesuturile a afectate de cancer în 88,7 la sută dintre cazuri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

“Aceste rezultate indică faptul că, utilizat alături de testele de screening existente, testul poate avea un impact semnificativ asupra modului în care cancerul este depistat şi, în cele din urmă, asupra sănătăţii publice”, spune Eric Klein, preşedintele Institutului Urologic şi Renal Glickman din cadrul Clinicii Cleveland din SUA, autorul principal al studiului.

Testul va fi folosit începând cu această toamnă în mai multe clinici din Marea Britanie, în cadrul unui program pilot ale cărui rezultate sunt aşteptate în 2023.

ADVERTISING

Citește și:

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇