Testare gratuită, doar cu buletinul, pentru depistarea cancerului de col uterin

Testare gratuită, doar cu buletinul, pentru depistarea cancerului de col uterin

Femeile care doresc să beneficieze de teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin mai pot merge și sâmbătă la unitatea mobilă deschisă în Sectorul 2, unde medicii de la Institutul Oncologic București efectuează astfel de teste pacientelor din medii vulnerabile.

Primăria Sectorului 2 s-a alăturat, în ultimele zile, Programului de Depistare a Cancerului uterin. În acest sens, a fost deschisă o unitate mobilă de testare gratuită Babeș-Papanicolau la Complexul Pantelimon nr 301.

Beneficiază de testarea gratuită femeile vulnerabile (inclusiv cele fără asigurare medicală) între 25 și 64 de ani și care nu au fost testate în ultimii 5 ani prin programe naționale de screening.

ADVERTISING

Nu este nevoie decât de cartea de identitate.

”Azi și mâine, între orele 11.00 și 16.00, femeile din București și Ilfov pot face gratuit testul Babeș-Papanicolau, investigație care ajută la depistarea timpurie a cancerului de col uterin”, amintește Silvia Dinică - senator și vicepreședinte USR București.

Telefon pentru programare sau informații suplimentare: 0786.233.328; 021.250.06.61; 031.405.89.91

Azi și mâine, între orele 11.00 și 16.00, femeile din București și Ilfov pot face gratuit testul Babeș-Papanicolau,...

Publicată de Silvia Dinică pe Vineri, 18 iunie 2021

6 zile de testări intensive

Campania de testare Babeș-Papanicolau de la complexul Pantelimon 301 a pornit încurajator pe 14 iunie. Zeci de doamne s-au testat gratuit.

ADVERTISING

”În prima zi de testare Babeș-Papanicolau au fost 5 paciente/oră. În a doua zi, 9/oră. Sunt nerăbdător să văd câte doamne vor fi azi”, scria Radu Mihaiu în urmă cu două zile, pe Facebook.

Campania de testare Babeș-Papanicolau de la complexul Pantelimon 301 a pornit încurajator. Zeci de doamne s-au testat...

Publicată de Radu Mihaiu pe Luni, 14 iunie 2021

Programările sunt respectate și timpul de așteptare e destul de mic, spunea primarul Radu Mihaiu, chiar și pentru cine vine direct la locație.

”Am adus și întăriri. O echipă de la salvarea socială ajută cu pregătirea astfel încât să putem mări ritmul fiindcă cererea e mare”, scria primarul pe Facebook.

ADVERTISING

”Vreau să mulțumesc în mod special Institutului Oncologic București și echipei medicale pentru această campanie atât de necesară în România. Cancerul de col uterin a produs mult prea multe drame”, a completat el.

Cele mai multe cazuri se depistează prea târziu

Primarul Sectorului 2 amintește că în România, în fiecare an, se înregistrează peste 4000 de cazuri noi de cancer de col uterin. De fapt, 7,5% din totalul cazurilor la nivel european provin din țara noastră.

Rata mortalității la noi este cea mai ridicată din Europa și de 4 ori mai mare decât media, iar asta se întâmplă fiindcă în cele mai multe cazuri se depistează prea târziu, subliniază el.

”O mare parte din internările din România sunt internări evitabile și asta se datorează lipsei de monitorizare a bolilor cronice cunoscute sau lipsei de diagnostic pentru bolile anticipabile – să îți faci o mamografie, un Papanicolau ș.a.m.d. O evaluare constantă nu intră în cultura noastră medicală”, sublinia într-un interviu acordat pentru Spotmedia.ro medicul Adrian Wiener, deputat USR.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇