Cancerul, detectat cu un simplu test de urină

Cancerul, detectat cu un simplu test de urină

Un nou instrument, care ar putea revoluționa diagnosticarea cancerului, vine de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA. Cercetătorii au dezvoltat un test de urină pe care oricine îl va putea face acasă, asemeni unui test de sarcină.

O singură probă va fi suficientă pentru a detecta anumite tipuri de cancer, se arată pe site-ul universității.

Deși testul este aparent foarte simplu, tehnologia de bază este destul de sofisticată: se bazează pe senzori care detectează prezența unor enzime specifice legate de diferite tipuri de cancer.

ADVERTISING

Această tehnologie, aflată încă într-o fază experimentală, ar putea fi folosită și pentru a distinge tipul de tumoare și a înțelege modul în care pacientul va răspunde la tratament.

În plus, testul este capabil să semnaleze și dacă cancerul a metastazat. Testele pe șoareci au arătat că testul poate distinge cu exactitate cancerul pulmonar primar de cel rezultat din cancerul colorectal metastatic.

Testul MIT nu este primul test de urină dezvoltat pentru diagnosticarea cancerului. În Italia, de câteva luni este disponibil în practica clinică un alt test de urină care, însă, detectează doar cancerul de vezică urinară, printr-o proteină specifică numită ”MCM5”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇