Nouă modalitate de a prezice apariția cancerului pulmonar cu câțiva ani înainte

Nouă modalitate de a prezice apariția cancerului pulmonar cu câțiva ani înainte

Un nou sistem de inteligență artificială, dezvoltat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și Massachusetts General Hospital (MGH), ar putea revoluționa foarte curând diagnosticarea cancerului pulmonar.

Tehnologia se numește ”Sybil” și constă, practic, într-o citire mult mai amănunțită a scanărilor CT pulmonare. Pătrunde dincolo de puterea ochiului de a vedea și poate să prevadă zonele în care se va forma o tumoare într-un interval de unu, trei, cinci ani și chiar mai mult, scrie Medical News Today.

ADVERTISING

”Ochiul liber nu poate vedea totul”, explică dr. Lecia Sequist, medic oncolog și director de program al Clinicii de diagnosticare și depistare precoce a cancerului de la Spitalul General din Massachusetts.

”IA pe care am dezvoltat-o este capabilă să privească scanarea într-un mod complet diferit decât o face un radiolog”, declară specialistul.

ADVERTISING

Instrumentul nu a fost încă aprobat de Food and Drug Administration, dar s-a demonstrat până acum că prezice, cu o acuratețe de până la 94%, dacă o persoană va dezvolta cancer pulmonar într-un an.

Acuratețea scade dacă timpul de apariție a tumorii este mai mare, fiind de 81% dacă tumoarea se va forma în șase ani, de exemplu.

De menționat e faptul că pacienții diagnosticați cu cancer în stadiul I au o rată de supraviețuire la 5 ani de aproape 70%. În cazul cancerelor de stadiul III, rata de supraviețuire la 5 ani scade sub 10%.

ADVERTISING

Cu toate acestea, diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar este extrem de dificilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇