Oamenii de știință au descoperit mecanismul care duce la declanșarea cancerului pulmonar din cauza poluării aerului.
Poluarea aerului poate provoca cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată – e concluzia unui studiu recent realizat în Marea Britanie.
Până acum se știa că fumatul provoacă mutații în ADN-ul celulelor pulmonare, favorizând tumorile, dar impactul poluanților nu era cunoscut. Acum, datorită unui studiu, oamenii de știință au descoperit mecanismele biologice care explică modul în care poluarea aerului poate provoca cancer.
Oamenii de știință au descoperit că particulele fine din aer încurajează trezirea celulelor canceroase latente în țesutul pulmonar, care se acumulează în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, determinându-le să se înmulțească până la apariția cancerului, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat datele a peste 400.000 de persoane cu domiciliul în Regatul Unit, Coreea de Sud și Taiwan.
Aceștia au descoperit că cu cât au trăit mai mult subiecții într-un loc poluat, cu atât riscul de a dezvolta cancer a fost mai crescut. Cercetătorii au arătat că 3 ani de expunere pot fi suficienți pentru ca boala să poată apărea.
”Celulele cu mutații care cauzează cancer se acumulează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, dar sunt în mod normal inactive. Am demonstrat că poluarea aerului trezește aceste celule din plămâni, încurajându-le să se dezvolte și, eventual, să formeze tumori”, a explicat Charles Swanton, profesor la Cancer Research UK Lung Cancer Center of Excellence al Universității din Londra și principal autor al studiului.