Prima doză de vaccin Pfizer e mai puțin eficientă în cazul bolnavilor de cancer, arată un studiu

Prima doză de vaccin Pfizer e mai puțin eficientă în cazul bolnavilor de cancer, arată un studiu

Bolnavii de cancer nu beneficiază de aceeași protecție oferită de prima doză a vaccinului anti-COVID al Pfizer, ca restul lumii, este concluzia primului studiu internațional realizat pe această temă.

Dacă doza este administrată la 12 săptămâni, această categorie de pacienți rămâne vulnerabilă în fața COVID-19. Însă dacă rapelul e făcut mai devreme le poate da șansa de care au nevoie, arată studiul făcut de King’s College din London și Institutul Francis Crick, citat de BBC.

Astfel, organizațiile care se ocupă de bolnavii de cancer cer o revizuire a strategiei de vaccinare în Marea Britanie, însă autoritățile spun că la acest moment studiul nu este validat și de alți cercetători.

ADVERTISING

Datele studiului

Marea Britanie a decis să mărească durata dintre prima doză și rapel la 12 săptămâni la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, sperând că astfel mai multe persoane pot beneficia de protecție.

Însă această decizie i-ar putea costa pe pacienții cu cancer chiar viața. Dr. Sheeba Irshad, oncolog și autor principal al studiului, spune că descoperirea este de-a dreptul îngrijorătoare.

Ea a făcut și un apel către pacienții cu cancer să respecte cu strictețe toate măsurile de protecție împotriva COVID-19, inclusiv după prima doză de vaccin.

ADVERTISING

Autoritățile spun însă ca e nevoie de studii mai aprofundate, pentru că acesta a fost făcut pe un grup mic. Mai exact, 205 pacienți au fost incluși în studiu, dintre care 151 cu cancere de sânge, plămâni, sân sau intestin.

A fost testat nivelul de anticorpi și celule T din sângele voluntarilor. La trei săptămâni după prima doză, doar 39% din pacienții cu tumori solide dezvoltaseră un răspuns imun, iar în cazul celor cu cancer de sânge procentul era de doar 13%. În cazul pacienților fără cancer, răspunsul imun fusese activat în cazul a 97%.

ADVERTISING

După administrarea celei de-a doua doze de vaccin, procentul celor cu anticorpi a crescut la 95%. Dar la cei care au trebuit să aștepte mai mult pentru rapel protecția nu a fost cu mult îmbunătățită.

La 5 săptămâni de la prima doză, dezvoltaseră un răspuns imun 43% din pacienții cu tumori solide, în timp ce în cazul celor cu cancer de sânge procentul scăzuse la 83%. În cazul pacienților fără cancer, răspunsul imun fusese activat în cazul a 100%.

Recomandările Pfizer

Amintim că recomandarea inițială a Pfizer a fost ca dozele să fie administrate la 3 săptămâni distanță.

Dacă în cazul persoanelor sănătoase funcționează foarte bine și dacă rapelul e făcut mai târziu, tratamentele agresive la care sunt supuși pacenții cu cancer le slăbesc imunitatea și atunci lucrurile stau diferit.

Testele clinice nu au inclus și pacienți cu sistemul imunitar compromis.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇