Cum a răspuns comisarul european pentru sănătate, întrebat de ce în România bolnavii de cancer sunt lăsați să moară din lipsa de medicamente

Cum a răspuns comisarul european pentru sănătate, întrebat de ce în România bolnavii de cancer sunt lăsați să moară din lipsa de medicamente
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Accesul la medicamente și tratamente este diferit pentru cetățenii Uniunii Europene, în funcție de țara în care se află. În România, bolnavii cronici sau cei care suferă de maladii rare se confruntă frecvent cu crize de medicamente, salvarea venind de cele mai multe ori din afara granițelor, iar pandemia COVID-19 a îngreunat și mai mult accesul.

În aceste condiții, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a fost întrebată, într-un interviu pentru Digi24, de ce nu există politici unitare în acest domeniu, care să acorde acces egal la sănătate și la viață pentru toți cetățenii UE și ce poate face concret Comisia Europeană ca românii bolnavi de cancer să aibă drept egal la viață cu cei din Olanda.

ADVERTISING

”O realitate dureroasă”

Kyriakides a răspuns că este o realitate dureroasă de care este conștientă și că din crizele provocate de pandemie au fost trase învățăminte, iar acum se lucrează la strategii care să permită Europei să nu mai ajungă în asemenea situații.

”Lipsa medicamentelor esențiale a devenit dureros de evidentă în această pandemie, mai ales atunci când stocurile au fost amenințate de închiderea granițelor și de restricțiile de export în interiorul și în afara UE. Nu ne permitem să lăsăm acest lucru să se întâmple din nou.

ADVERTISING

Exact aceasta este problema pe care o va aborda Strategia farmaceutică, și anume să reducem dependența de materii prime din terțe țări. Dorim să obținem pentru UE autonomia strategică în privința producției de medicamente. În acest fel, sperăm să evităm în anii următori crizele de medicamente, și să ne asigurăm că toți pacienții din UE vor primi medicamentele de care au nevoie.

În ceea ce privește bolnavii de cancer, este într-adevăr inacceptabil să vedem diferențe între țările membre în interiorul unei Uniuni care țintește să îi reprezinte pe toți locuitorii săi. Fiecare cetățean în parte, indiferent unde trăiește, merită să primească îngrijire de calitate, acces la medicamente noi și la tratamente inovative, la fel ca toți ceilalți cetățeni. Planul european anti-cancer își propune să se ocupe de aceste inegalități și să completeze aceste lacune”, a raspuns comisarul european pentru sănătate.

ADVERTISING

Când va fi prezentată strategia

Ea a precizat că această strategie farmaceutică va fi prezentată în următoarele săptămâni.

”Prioritatea mea, în calitate de Comisar pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, este să mă asigur că niciunei persoane din UE nu i se refuză accesul la medicamentele vitale și la echipamente medicale. Nu mai dorim să vedem cum se iau decizii în legătură cu tratarea pacienților atunci când lipsesc echipamentele și medicamentele. Din acest motiv, peste câteva săptămâni o să prezint o nouă strategie farmaceutică europeană, astfel încât să putem face față provocărilor de astăzi și să fim pregătiți pentru oportunitățile de mâine.

O industrie farmaceutică europeană viabilă reprezintă un interes strategic cheie pentru sănătatea publică, pentru creșterea economică, comerț și știință. Știm că Europa are deja o bază industrială puternică, pe care vrem să o sprijinim astfel încât să o ajutăm să își atingă potențialul. Acest lucru va fi necesar, dacă vrem să ne îndeplinim unul dintre principalele obiective - și anume să consolidăm poziția UE ca lider inovator și producător de medicamente și echipamente medicale”, a mai spus Stella Kyriakides.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇