Spitalizarea bolnavilor cronic a scăzut cu 50%. HOSPICE Casa Speranței: Nu abandonați bolnavii de cancer!

Spitalizarea bolnavilor cronic a scăzut cu 50%. HOSPICE Casa Speranței: Nu abandonați bolnavii de cancer!

Pandemia de coronavirus a afectat întreaga societate, însă pentru pacienții bolnavi cronic și cei cu boli oncologice greul a fost și mai greu. Peste jumătate dintre bolnavii cronic de la noi din țară nu au beneficiat de tratamentele de care aveau nevoie, potrivit datelor Observatorului Român de Sănătate. Efectul, arată același studiu, va duce la deteriorarea stării de sănătate a bolnavilor cronic și la creșterea presiunii asupra unui sistem medical deja suprasolicitat.

Peste jumătate dintre bolnavii cronic din România consideră că pandemia de coronavirus a avut un impact negativ asupra calității îngrijirilor medicale primite, în timp ce nivelul total al spitalizărilor la nivel național s-a prăbușit dramatic în perioada martie – august 2020: cu 48% mai puține decât în perioada similară din 2019.

În cazul pacienților care suferă de cancer, numărul internărilor a scăzut cu 46%, existând situații, de exemplu în cazul Institutului Fundeni din București, unde numărul intervențiilor chirurgicale cu diagnostic principal a scăzut în aprilie 2020 la 54 de cazuri de la 270 de cazuri în aceeași lună a anului precedent, fără ca situația să se normalizeze complet nici în septembrie 2020.

ADVERTISING

Cancerul nu stă la distanță

Cauzele reducerii calității serviciilor medicale în perioada martie – august 2020 sunt, potrivit bolnavilor chestionați: blocarea accesului la spitalul unde obișnuia să meargă prin transformarea acestuia în spital COVID, restricțiile de circulație impuse și absența medicamentelor necesare.

O treime dintre bolnavii cronic chestionați au avut dificultăți în a găsi medicamentele de care au nevoie.

Încă de la debutul pandemiei, HOSPICE Casa Speranței a tras un semnal de alarmă – Cancerul nu stă la distanță – și a făcut un apel public pentru ca pacienții bolnavi oncologic și cei bolnavi cronic să nu fie abandonați, pentru că bolile incurabile și cancerul nu țin cont de context, iar tratamentele și durerea nu pot fi puse pe pauză.  

În contextul în care întreaga societate a fost afectată, inclusive financiar, de contextul pandemic, sponsorizările și donațiile au scăzut și ele dramatic, în unele luni chiar cu 90%.

Cu toate acestea, spitalele HOSPICE  Casa Speranței au rămas deschise, ca până acum, 24/24, iar medicii, asistentele și întreg personalul clinic de la HOSPICE au fost și sunt alături de pacienții care nu mai au alternative.

ADVERTISING

În primele nouă luni ale anului, am avut în îngrijire 4.000 de pacienți la HOSPICE Casa Speranței. Echipele medicale au făcut 4.371 de vizite la domiciliu, 2,268 de consulații în ambulatoriu și încă 8.865 de consultații la distanță, terapeuții noștri au fost alături de pacienți cu 1.933 de sedințe de consiliere psihologică, iar asistenții sociali au făcut 3.360 de intervenții.

Însumat, pentru toți pacienții din cele două spitale din București și Brașov, au fost 7.583 de zile de spitalizare.

“Pacienții oncologici și cei cronici au fost externați din spitalele de stat, pentru a fi protejați de infestarea cu noul virus. Înțelege această măsură, dar implementarea ei a prezentat carențe grave, doarece au existat foarte multe situații în care pacienții au fost trimiși acasă fără sprijin medical, fără un plan de tratament. Pentru ei și pentru familiile lor, HOSPICE Casa Speranței a rămas ultima mână de ajutor care li se mai putea întinde.

Am căutat soluții și am încercat să-i ajutăm, cu resursele puține pe care le-am avut. Echipele noastre medicale au oferit permanent pacienților și familiilor lor sfaturi, indicații terapeutice și consiliere psiho-emoțională prin telefon sau aplicații video, iar când simptomele n-au mai putut fi controlate astfel, pacienții au fost îngrijiți la domiciliu sau internați în cele două spitale deschise permanent la București și Brașov.

ADVERTISING

În lunile de criză, am reușit să îngrijim gratuit peste 4.000 de pacienți care nu mai aveau nicio soluție și care aveau nevoie urgentă de îngrijire

Nu am fi reușit însă fără sprijin și le suntem recunoscători celor care au rămas alături de noi, poate cu eforturi mai mari decât în trecut. Greul, însă, nu a trecut și avem nevoie în continuare de sprijin. La HOSPICE, starea de urgență este permanentă“, a declarat Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE Casa Speranței.

Cabinetele oncologice din România au în evidență jumătate de million de persoane diagnosticate cu cancer, arată același studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate.  

De asemenea, peste jumătate (51,4%) dintre bolnavii care au perceput ca negativ impactul pandemiei asupra serviciilor medicale primite consideră că afecțiunea cronică de care suferă s-a agravat în perioada pandemiei și peste trei sferturi (77,5%) afirmă că au în continuare dificultăți în a accesa serviciile medicale de care au nevoie.

HOSPICE Casa Speranței face din nou un apel la solidaritate și la implicare:  vă rugăm să nu îi abandonăm pe bolnavii de cancer!

Vom putea să oferim îngrijire paliativă gratuită pentru cât mai mulți pacienți doar cu sprijinul comunității, al companiilor și al celor care cred în cauza îngrijirii paliative.

Poți susține HOSPICE Casa Speranței:

– Donează pe https://www.hospice.ro/doneaza/ sau în cont RAIFFEISEN BANK (SWIFT: RZBRROBU) – RO30 RZBR 0000 0600 1220 1968 (RON), CUI: 4921504 – Fundaţia HOSPICE Casa Speranţei
– Trimite un SMS la 8864 cu mesaj TIMP (cost 4 Euro)

De asemenea, reprezentanții companiilor sunt încurajați să utilizeze până la sfârșitul acestui an facilitatea fiscală care permite direcționarea până la 20% a impozitului pe profit/venit datorat statului sau 0,75% din cifra de afaceri către fundația HOSPICE Casa Speranței, pentru ca echipele noastre de home care să poată să îngrijească la domiciliu cât mai mulți pacienți. Procedura nu presupune costuri suplimentare pentru companii, conform legislației în vigoare. Detalii pe https://www.hospice.ro/20hospice/.

Despre HOSPICE Casa Speranţei

HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România și este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate gratuite de acest tip.

Organizația are două spitale cu servicii integrate, în Brașov și București, echipe mobile în patru orașe – București, Brașov, Făgăraș și Zărnești, șase sedii destinate oferirii de îngrijire paliativă și educație și peste 100 de paturi pentru internare și activități adiacente, destinate îngrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile.

HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere.

În cei 28 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 35.000 de copii și adulți

Puteți sprijini pacienții HOSPICE și cauza îngrijirii paliative cu o donație (https://www.hospice.ro/doneaza/ ) sau cu un SMS la 8844 cu textul TIMP.

Pentru mai multe informații, accesați www.hospice.ro. Ne găsiți pe Facebook și pe Instagram , iar pe Youtube puteți afla povestea HOSPICE și istoria îngrijirii paliative în România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇