10 milioane de oameni au murit în 2020 din cauza cancerului

10 milioane de oameni au murit în 2020 din cauza cancerului

Cancerul este responsabil de aproximativ 10 milioane de decese în 2020 la nivel mondial, a anunţat marţi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care estimează totodată că anul acesta numărul cazurilor de cancer diagnosticate se ridică la 19,3 milioane, relatează EFE.

Estimarea, care se bazează pe date din 185 de ţări asupra a 36 de tipuri de cancer, aduce numărul de decese cauzate în 2020 de această afecţiune la 9,95 milioane, atât bărbaţi, cât şi femei, de orice vârstă, 58,3% în Asia, urmată de Europa (19,6%) şi de America Latină şi Caraibe (7,2%).

Potrivit comunicatului emis marţi de IARC, una din 5 persoane din întreaga lume dezvoltă cancer la un moment dat în timpul vieţii. De asemenea, unul din 8 bărbaţi şi una din 11 femei mor din cauza acestei boli.

În cazul ambelor sexe şi la orice vârstă, cancerul care conduce numărul deceselor este cel pulmonar (18%), urmat de cel colorectal (9,4%), hepatic (8,3%), de stomac (7,7%) şi de sân (6,9%).

În rândul bărbaţilor, cele trei tipuri de cancer cele mai letale sunt cel pulmonar (21,5%), hepatic (10,4%) şi colorectal (9,3%), în timp ce la femei acest podium este ocupat de cancerul de sân (15,5%), pulmonar (13,7%) şi colorectal (9,5%).

Din motive metodologice, raportul IARC, bazat pe GLOBOCAN, o bază de date statistice asupra cancerului a OMS, nu poate oferi o comparaţie cu ultima analiză, care datează din 2018.

Potrivit raportului, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la nivel mondial, depăşind cancerul pulmonar. Cele aproximativ 2,3 milioane de cazuri noi indică faptul că unul din opt cazuri de cancer diagnosticate în 2020 este cancer mamar. Printre factorii de risc identificaţi se numără amânarea sarcinii, mai puţini copii, niveluri mai ridicate de grăsime corporală şi lipsa activităţii fizice.

În 2040, agenţia cu sediul în oraşul francez Lyon, estimează că vor fi 28,4 milioane de cazuri noi de toate tipurile de cancer, o creştere de 47% în comparaţie cu 19,3 milioane în acest an.

IARC a admis că este deocamdată prea devreme pentru a cunoaşte impactul pandemiei de coronavirus asupra acestei afecţiuni şi a subliniat că estimările publicate marţi, pe baza tendinţelor incidenţei şi a mortalităţii din anii precedenţi, nu au luat-o în considerare.

„Schimbările actuale la nivelul structurii populaţiei, mediile în care oamenii trăiesc şi modul în care sistemele sanitare sunt capabile să controleze în mod efectiv cancerul vor determina incidenţa, mortalitatea şi prevalenţa în următoarele decenii”, a declarat doctorul Freddie Bray, directorul departamentului de monitorizare a cancerului în cadrul IARC.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇