Preşedintele Colegiului Medicilor cere un „algoritm de selecţie” pentru pacienţii care au nevoie de ATI: Este inuman să ceri unui medic să decidă

Preşedintele Colegiului Medicilor cere un „algoritm de selecţie” pentru pacienţii care au nevoie de ATI: Este inuman să ceri unui medic să decidă

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu (foto), consideră că ar fi „inuman” ca medicii să ajungă în situaţia de a decide care pacienţi trăiesc şi care mor în condiţii de pandemie şi susţine că specialiştii în bioetică trebuie să pună la punct un „algoritm de selecţie” pentru locurile la terapie intensivă.

„Trebuie să acceptăm că probabil vom ajunge la această situaţie. Este vorba despre o alocare corectă a resurselor, într-un sistem cu resurse limitate. În primul rând, nu medicul decide, acest lucru trebuie foarte clar înţeles de tată lumea. Nu medicul decide cine trăieşte şi cine moare, nu noi decidem care pacient trăieşte, care pacient moare. Trebuie să existe un cadru legal, legitim, transparent şi fără discriminare” a declarat medicul Daniel Coriu sâmbătă, într-o emisiune la Digi 24, răspunzând unor întrebări. 

Ministrul Tătaru spune câte paturi pentru COVID-19 există la Terapie Intensivă

Daniel Coriu a explicat că problema legată de bioetică este una foarte veche, că au existat „scenarii” cu privire la modul în care sunt trataţi pacienţii în situaţii de catastrofe, iar atunci se mergea pe ideea salvării unui număr cât mai mare de victime

„Sunt articole recente, sunt experţi în bioetică, în special din Statele Unite, și se merge pe crearea unui algoritm de selecţie, un triaj în care să existe un principiu foarte clar al prognosticului pe termen scurt. Vom alege acei pacienţi care au un prognostic pe termen scurt bun. (...) Acest algoritm, acest triaj trebuie să fie, cumva, deja implementat în România, ca medicul, când va fi pus în această situaţie, să aibă la dispoziţie” a afirmat medicul.

Acesta susţine că este „inuman” ca un medic să fie pus în situaţia de a alege care pacient trăieşte şi care nu.

Nu medicul trebuie să decidă, nu poate să preia asupra sa acest lucru, această sarcină, este inuman să ceri unui medic să facă acest lucru, trebuie să existe un algoritm. Există un model elveţian, modelul italian practicat în primul val (al pandemiei – n.r.).

Există modele, experţii să le discute, să existe o discuţie transparentă şi larg acceptată. Populaţia trebuie să înţeleagă ce se întâmplă, de ce şi mai ales să fie nişte criterii care pot fi revizuite”, a mai spus acesta.

Medic ATI: Sunt oameni cărora le citești în ochi că au înțeles pe patul de spital ce putea să facă o mască, diferența față de chinul prin care trec ei

Profesorul Coriu a explicat că vârsta nu trebuie să fie un factor de discriminare, dar că sunt „alte criterii care sunt oarecum corecte”. „Din fericire încă nu suntem, poate nu vom ajunge, dar cred că nu trebuie să ne bazăm pe acest lucru, cred că ar fi bine ca cei care sunt, să spunem, in charge cu acest lucru să o facă. Nu trebuie să punem pe umerii medicilor, nu medicul trebuie să decidă” a concluzionat Daniel Coriu.

Vrem să reducem EXPLOZIA: Povestea voluntarilor care ajută DSP București în lupta împotriva Covid-19


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇