Premieră medicală: Cercetătorii au schimbat grupa sanguină a unui organ

Premieră medicală: Cercetătorii au schimbat grupa sanguină a unui organ

Oamenii de știință au modificat cu succes grupa de sânge a trei rinichi donați, aceasta fiind o descoperire care ar putea mări rata de transplant, în special pentru grupurile minoritare etnice, care au o probabilitate mai mică să găsească organe compatibile.

Un rinichi de la o persoană cu grupa sanguină A nu poate fi transplantat unei persoane cu grupa sanguină B și nici invers. Dar schimbarea grupei de sânge la 0 universal va permite realizarea mai multor transplanturi, deoarece aceasta poate fi folosită pentru persoanele cu orice grupă de sânge, scrie Sky News.

ADVERTISING

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au folosit o mașină de perfuzie normotermă, un dispozitiv care se conectează cu un rinichi uman pentru a trece sângele oxigenat prin organ, astfel încât să fie păstrat mai bine pentru utilizare ulterioară și pentru a curăța sângele infuzat cu o enzimă prin rinichiul donatorului.

Enzima a îndepărtat markerii grupei sanguine care căptușesc vasele de sânge ale rinichilor, ceea ce a dus la transformarea organului în tipul sanguin 0.

Serena MacMillan, doctorand la Universitatea din Cambridge, a declarat că cercetarea „ar putea avea un impact asupra atât de multor vieți”.

ADVERTISING

„Încrederea noastră a fost cu adevărat sporită după ce am aplicat enzima pe o bucată de țesut renal uman și am văzut foarte repede că antigenele au fost îndepărtate. După aceasta, am știut că procesul este fezabil și a trebuit doar să extindem proiectul pentru a aplica enzima la rinichi umani de dimensiune completă”, a mai spus omul de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇