O echipă de oameni de știință de la Yale a reușit să restabilească fluxul sanguin și să revitalizeze celulele din corpurile unor porci, la o oră după ce le fusese declarat decesul.
Acest experiment revoluționar poate avea implicații uriașe în viitor în ce privește sănătatea și durata vieții oamenilor. Cea mai clară utilitate este că ar putea fi prelungită viabilitatea organelor ce urmează a fi transplantate, dar oamenii de știință merg și mai departe și spun că s-ar putea să trebuiască să găsim o nouă definiție pentru moarte, potrivit France24.
Echipa care a obținut acum această reușită este aceeași care, în 2019, anunța că a readus la viață celule din creierele unor porci care fuseseră decapitați de câteva ore. Acum, au extins tehnica la nivelul întregului corp.
Pentru experiment, cercetătorii au indus un atac cardiovascular porcilor anesteziați în prealabil, ceea ce a dus la oprirea circulației sângelui prin corp. Animalele au fost lăsate moarte o oră, după care le-a fost transferat în corp un lichid ce conținea sânge ce provenea de la porci, o formă sintetică de hemoglobină și medicamente care protejează celulele și împiedică coagularea sângelui.
Circulația a fost restabilită și numeroase celule au revenit la viață, inclusiv din organe vitale - inima, ficatul sau rinichii. Situația a rămas neschimbată pentru 6 ore, cât a mai durat experimentul.
Cercetătorii numesc această tehnică „OrganEx”, considerând că va putea fi folosită cu succes pentru prelungirea viabilității organelor, astfel încât mii și mii de vieți în plus să fie salvate.
Sam Parnia, de la Facultatea de Medicină Grossman NYU, merge și mai departe și spune că descoperirea ne face să reevaluăm ce știam despre moarte.
„Ne arată că moartea nu e ceva alb sau negru, ci un proces biologic care poate fi tratat sau chiar reversibil, chiar și la ore după ce s-a produs”, a spus cercetătorul.
„Această descoperire arată că multe procese pe care le credeam ireversibile nu sunt, de fapt. Ar putea trebui să schimbăm definiția medicală a morții, având în vedere că o persoană s-ar putea să nu fie cu adevărat moartă ore bune după ce funcțiile corpului s-au oprit. Chiar acum sunt în morgi corpuri care încă nu au murit, potrivit acestei definiții”, e de părere și Benjamin Curtis, un specialist în etică și filosofie la universitatea britanică Nottingham Trent.
Cu toate acestea, ar fi de subliniat că vorbim exclusiv de corp și organe. În timpul experimentelor toți porcii „readuși la viață” au făcut mișcări bruște de cap sau membre, ceea ce i-a șocat pe cercetători. Aceștia au explicat că nu știu exact care este cauza, dar cert este că nu a mai existat activitatea electrică la nivelul creierului animalelor, ceea ce înseamnă că ele nu și-au mai recăpătat conștiința după ce au fost „înviate”.
Însă aceste mișcări ale corpurilor reanimate vor ridica cu siguranță numeroase probleme de etică. Există deja studii care sugerează că oamenii sunt conștienți de ce se întâmplă și atunci când nu poate fi măsurată activitate electrică la nivel cerebral.
Astfel, există o posibilitate ca porcii să fi suferit în timpul experimentului și așa s-ar întâmpla și în cazul oamenilor pe care ar fi folosită tehnica.