O descoperire a cercetătorilor ne-ar putea scăpa de problemele de memorie de la bătrâneţe. Au reușit să întinerească creierul

O descoperire a cercetătorilor ne-ar putea scăpa de problemele de memorie de la bătrâneţe. Au reușit să întinerească creierul

Nemurirea rămâne deocamdată doar un vis, dar o viață cât mai lungă și sănătoasă, fără problemele de memorie aferente, este un deziderat ce ar putea deveni curând realitate, spun oamenii de știință, care au reușit să întinerească creierul unor șoareci, fără ca aceștia să piardă din experiență și amintirile acumulate.

Studiul recent a arătat că tipurile de probleme de memorie comune la bătrânețe pot fi inversate prin intermediul lichidului cefalorahidian recoltat de la tineri. Deocamdată se știe sigur că acest lucru este valabil la șoareci, relatează Science Alert.

ADVERTISING

Dacă povestea pare cunoscută, acest lucru se întâmplă din cauza unor studii făcute la mijlocul anilor 2010, care au descoperit că șoarecii mai bătrâni ar putea fi „întineriți” folosindu-se sângele unor rozătoare mai tinere, ba chiar și de la oameni.

Cercetarea de față a examinat în schimb legăturile dintre memorie și lichidul cefalorahidian (LCR), iar rezultatele par promițătoare, sunt de părere oamenii de știință.

”Știm că compoziția LCR se modifică odată cu vârsta și, de fapt, aceste modificări sunt utilizate în mod obișnuit pentru a evalua sănătatea creierului și biomarkerii bolii”, a declarat Tal Iram, neurolog la Universitatea Stanford.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Însă nu știm bine cum afectează aceste schimbări funcția celulelor din creierul îmbătrânit”, a mai spus omul de știință.

Pentru a investiga, cercetătorii au luat șoareci mai în vârstă, între 18-22 de luni, și le-au aplicat șocuri ușoare la un picior, în același timp fiind activate un ton și o lumină intermitentă. Șoarecii au fost apoi împărțiți în grupuri și au primit fie LCR de șoareci tineri (de la animale în vârstă de 10 săptămâni), fie LCR artificial.

În astfel de experimente, destul de frecvente, dacă șoarecii ”îngheață” atunci când aud și văd tonul și lumina, înseamnă că își amintesc de șocul de la picior și se așteaptă ca acesta să se întâmple din nou.

ADVERTISING

În acest studiu, la trei săptămâni după ce au fost efectuate șocurile la picioare (pe care echipa le-a numit ”achiziție de memorie”), cercetătorii au testat șoareci întineriți, constatând că animalele cărora li s-a administrat LCR de la șoareci tineri au prezentat rate de ”înghețare” mai mari decât media, sugerând că aveau o memorie mai bună, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇