Aceste vieţuitoare au un creier care nu îmbătrâneşte niciodată. Amintirile pur și simplu nu dispar

Aceste vieţuitoare au un creier care nu îmbătrâneşte niciodată. Amintirile pur și simplu nu dispar

Probabil nu îți mai amintești ce ai mâncat marțea trecută. Sau fix cu un an în urmă. Nu e însă și cazul sepiilor, ale căror amintiri nu pălesc nici când ajung la bătrânețe.

Este primul animal la care nu s-au descoperit semne de deteriorare a memoriei odată cu trecerea timpului, arată Science Alert.

În cazul oamenilor, fenomenul este cunoscut drept memorie episodică, puține fiind persoanele înzestrate cu așa ceva. Noi avem memorie semantică: ne ajută să ne aducem aminte ce am învățat în trecut fără detalii specifice.

ADVERTISING

Sepiile sunt subiecți potriviți pentru studiu pentru că trăiesc doar în jur de doi ani. „Sepiile își pot aminti ce au mâncat, unde și când, iar acestea folosesc amintirile pentru a-și ghida deciziile de hrănire ulterioare”, a explicat Alexandra Schnell, psiholog la Universitatea din Cambridge.

„Surprinzător este faptul că sepiile nu își pierd această abilitate odată cu înaintarea în vârstă, în ciuda faptului că prezintă semne de îmbătrânire precum pierderea funcțiilor musculare și a apetitului”, a adăugat Schnell.

ADVERTISING

Citește și Acestea sunt vârstele la care alcoolul este cel mai nociv pentru creier

Nu doar mâncarea le motivează. Cercetătorii au desfășurat experimente cu 24 de sepii comune (Sepia officinalis) și au ajuns la o concluzie interesantă. „Sepiile bătrâne au reușit să-și aducă aminte la fel de bine precum cele tinere. De fapt, multe dintre sepiile bătrâne au înregistrat rezultate mai bune în faza de testare.

Noi credem că această abilitate ar putea ajuta sepiile sălbatice să-și aducă aminte cu cine s-au împerecheat, astfel că nu se întorc la același partener”, a adăugat Schnell.

ADVERTISING

Dovezi ale memoriei episodice au mai fost observate și la alte animale, cum ar fi șobolani și gaițe, însă cercetătorii cred că ceva le diferențiază pe sepii: memoria lor nu se deteriorează pe măsură ce animalele îmbătrânesc.

Asta s-ar putea datora faptului că, spre deosebire de oameni și alte vertebrate, creierul sepiilor nu are hipocamp, regiune strâns legată de memorie. Învățarea și memoria se deteriorează și la sepii, însă cu doar două sau trei zile înainte de moarte.

Vezi și A fost descoperit un șarpe cu două capete! Are și două creiere, care adesea intră în contradicție


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇