Premieră medicală: Transplant dublu de mâini pentru un pacient cu sclerodermie

Premieră medicală: Transplant dublu de mâini pentru un pacient cu sclerodermie

O boală autoimună numită sclerodermie l-a făcut pe britanicul Steven Gallagher să-și piardă mâinile. Inițial, cicatricile dureroase i-au blocat mișcarea, având în cele din urmă nevoie de un transplant. Operația a avut loc la finele anului trecut și a fost un succes total.

Acum 13 ani, Gallagher a dezvoltat o coloratură a nasului și obrajilor, o iritație asociată cu o boală autoimună numită lupus. Cu toate acestea, de îndată ce a început să simtă dureri în ambele mâini, a devenit clar că este vorba de sclerodermie, tot o boală autoimună, în care organismul atacă propriile țesuturi.

ADVERTISING

În cazul sclerozei sistemice, un alt nume dat acestui grup de afecțiuni, sunt atacate pielea, vasele de sânge și organele interne. Drept rezultat, oamenii care sunt afectați de sclerodermie pot dezvolta anumite porțiuni dure ale pielii care limitează mișcarea și provoacă durere.

În cazul lui Gallagher, mâinile îi erau afectate sever. În urmă cu șapte ani, pielea mâinilor a devenit foarte dură, ceea ce a dus la încovoierea și rigidizarea degetelor. Această evoluție a bolii i-a adus dureri cumplite, astfel că nu și-a mai putut folosi mâinile.

ADVERTISING

În scurt timp a devenit clar că cea mai bună soluție, în cazul său, era dublul transplant de mâini. Operația a avut loc în decembrie 2021, iar la scurt timp după aceasta, pacientul și-a putut folosi mâinile, spre surprinderea medicilor. În plus, durerea cronică nu-și mai face deloc simțită prezența.

Mai mult, pacientul poate să-și mângâie din nou câinele, scrie IFL Science.

Este prima oară când un pacient cu această boală beneficiază de un dublu transplant de mâini.

Man undergoes ‘world first ‘ double hand transplant

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇