O substanță chimică prezentă în produse de curățenie poate cauza Parkinson

O substanță chimică prezentă în produse de curățenie poate cauza Parkinson

Un studiu recent a stabilit că între o substanță chimică folosită în multe produse de curățenie și Parkinson există o legătură clară.

Este vorba despre Tricloretilenă (TCE), un solvent utilizat pe scară largă de peste un secol în scopuri industriale, de consum, militare și medicale.

Cercetarea a arătat că tricloretilena pătrunde cu ușurință în creier și în țesuturile corpului și duce la pierderea selectivă a celulelor nervoase producătoare de dopamină, un semn distinctiv al bolii Parkinson.

Oamenii pot fi expuși la TCE utilizând un produs care îl are printre ingrediente sau lucrând într-un mediu în care substanța chimică este prezentă. În plus, substanța poate contamina atât aerul, solul, cât și apa, iar efectele pot apărea la ani, chiar zeci de ani distanță.

ADVERTISING

Studiile anterioare asociază expunerea prelungită la TCE cu un risc crescut de cancer de rinichi, cancer de ficat, limfom non-Hodgkin, dar și avorturi spontane.

Tricloretilena a fost folosită pentru îndepărtarea vopselei, curățarea chimică, decofeinizarea cafelei, curățarea electronicelor și cipurilor computerelor, corectarea greșelilor de tastare atunci când se folosea mașina de scris și anestezierea pacienților.

ADVERTISING

Chiar dacă utilizarea tricloretilenei s-a redus în timp, substanța este încă folosită pentru degresarea metalelor și curățarea petelor, în curățătorii, avertizează oamenii de știință de la Universitatea Rochester, conform Science Alert. Aceștia cer ca substanța să fie complet interzisă.

În UE și anumite state din SUA, folosirea TCE e restricționată. La nivel mondial, însă, continuă să fie folosită în cantități periculoase, în special în China. Chiar și în teritoriile în care folosirea substanței e interzisă, oamenii tot sunt expuși la ea din cauza contaminării continue a apei și solului, susțin experții din spatele studiului.

ADVERTISING

„Numărul oamenilor cu boala Parkinson s-a dublat în ultimii 30 de ani. Și, dacă nu vor fi schimbări, se va dubla iar până în 2040,”, avertizează autorii studiului publicat de Journal of Parkinson’s Disease.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇