Nu va fi declarată epidemie de gripă în România, iar școlile vor funcționa normal. Rafila explică de ce avem doar stare de alertă epidemică

Nu va fi declarată epidemie de gripă în România, iar școlile vor funcționa normal. Rafila explică de ce avem doar stare de alertă epidemică

În România nu va fi declarată epidemie de gripă, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru că nu se dorește impunerea de noi restricții.

Astfel, spune el, va fi declarată doar stare de alertă epidemiologică ce va cuprinde anumite recomandări.

”Este a treia săptămână epidemică. O să adopt o instrucțiune pentru stare de alertă epidemică. Declararea epidemiei în baza unui ordin ne-ar pune într-o situație care ar genera noi restricții. Prefer, pentru că nu este o situație dramatică, o instrucțiune care să fie intitulată stare de alertă epidemiologică şi să cuprindă recomandări”, a explicat Rafila.

ADVERTISING

Numărul cazurilor de gripă a crescut însă în ultimele 3 săptămâni, în ultima săptămână din anul 2022 rata de pozitivare fiind de 37%

rata-pozitivare

Ultimele sezoane gripale au fost atipice, a subliniat Rafila, din cauza pandemiei, astfel că, dacă înainte de pandemie vârful era atins în februarie, acum s-a decalat.

Este posibil ca, în acest sezon, vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în perioada 15 ianuarie - 10 februarie, iar apoi numărul cazurilor va scădea.

Care sunt recomandările

În ceea ce privește măsurile de protecție, care sunt doar recomandări, Alexandru Rafila a explicat că sunt aceleaşi din timpul pandemiei:

ADVERTISING
  • evitarea aglomerației,
  • igiena adecvată,
  • consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii,
  • purtarea măștii de protecție în spații închise,
  • continuarea vaccinării.

Totodată, angajatorii sunt sfătuiți să evite aglomerarea în spațiile de lucru, să asigure triaj epidemiologic și să încurajeze vaccinarea.

Ministrul Sănătății a mai afirmat că a discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție.

Școlile nu se vor închide

La rândul său, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că școlile se redeschid pe 9 ianuarie și că nu încurajează neparticiparea la cursuri.

ADVERTISING

”Am discutat și despre măsurile de prevenție. Școlile se vor deschide pe 9 ianuarie, nu încurajăm neparticiparea la cursuri, după perioada pandemică, e important să păstrăm ritmul. Accentul trebuie să fie pe prevenție”, a declarat ministrul Educației.

Ligia Deca a explicat și ce măsuri se vor lua în școli:

  • Realizarea triajului zilnic, atât acasă de către familie, cât și la școli și grădinițe.
  • Purtarea măștii, respectarea măsurilor de igienă.
  • Școlile trebuie să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇