De ce avem atât de mulți oameni cu viroze la spital? Circulă în paralel două sau trei tipuri de virusuri, lucru care nu se întâmplă de obicei

De ce avem atât de mulți oameni cu viroze la spital? Circulă în paralel două sau trei tipuri de virusuri, lucru care nu se întâmplă de obicei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După 3 ani în care virusurile nu au mai circulat, iar imunitatea este mai scăzută, acum numărul persoanelor care se prezintă la medic cu infecţii respiratorii este în creştere.

Valul de viroze vine după ce oamenii au stat într-o oarecare izolare din cauza pandemiei, explică preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu.

„Avem patologie din toate grupele de vârstă, avem infecţii respiratorii la toate nivelurile şi superioare şi inferioare. Superioare înseamnă că afectează cap, gât, urechi şi inferioare înseamnă că merg spre plămâni.

Avem tot felul de simptomatologii - de la o simplă răceală, la febră 40 şi stare gravă. Testăm în fiecare zi şi avem cazuri confirmate pe test rapid cu gripă şi Covid", a declarat Alexiu.

ADVERTISING

Virusuri în cascadă

Potrivit medicului, cel mai rău sunt afectaţi copiii foarte mici şi pacienţii vârstnici sau cu diverse boli grave care scad imunitatea.

"Ceea ce se întâmplă acum este consecinţa acestor trei ani de oarecare izolare. (...) Masca şi partea de restricţii iniţiale au avut un rol foarte important, deoarece ne-au permis să învăţăm mai multe despre virus şi să câştigăm timp să scădem numărul de victime pentru a putea avea un vaccin. (...) Faptul că s-a prelungit mult partea de izolare, că au fost ţări cu o rată mai mică de vaccinare, cum a fost România, care au continuat să menţină învăţământul acasă, online, a făcut ca toate virusurile de sezon să circule mai puţin. (...)

ADVERTISING

În momentul în care aceste virusuri nu mai circulă se schimbă acest echilibru fragil. Asistăm în momentul acesta la o modificare a echilibrului, o imunitate a omului care nu a mai fost rulată, întreţinută timp de vreo doi-trei ani şi acum ne trezim cu forme mai serioase, mai virulente ale răcelilor de sezon, nişte virusuri care sunt în cascadă", a precizat dr. Alexiu.

Ea a explicat că, în prezent, circulă în paralel două sau trei tipuri de virusuri, lucru care nu se întâmplă de obicei.

"De obicei, circulă un virus care este dominant şi care le acoperă pe celelalte. Faptul că noi nu am luptat cu ele doi-trei ani de izolare acum ne costă. (...) Când ai trei ani de zile în care virusurile nu au mai circulat tot ce înseamnă sistemul imunitar este un pic mai jos. (...) Această recuperare, chiar dacă este mai dificilă, probabil că ne va duce înapoi de unde am pornit în urmă cu trei ani", a menţionat medicul.

ADVERTISING

Vaccinul şi antiviralele sunt greu de găsit

Sandra Alexiu a indicat că vaccinul antigripal nu "prea" se mai găseşte, iar medicamentele antitermice, pentru răceală, tuse, picăturile de nas, dar şi antiviralele pentru gripă sunt "greu de găsit".

"Nu prea mai avem cu ce să îi vaccinăm pe cei care doresc să nu facă gripă, pentru că vaccinurile s-au epuizat. Au fost destul de puţine şi nici prin farmacii nu mai sunt.

Ne confruntăm şi cu o criză de medicamente. Lipsesc medicamentele simptomatice care se folosesc de obicei în răcelile de sezon. Lumea şi-a făcut stocuri. Sunt mult mai multe cazuri decât în alţi ani. (...)

Există medicamente în cantităţi mici şi greu de găsit. Medicamente antitermice, medicamente pentru răceală, tuse, picături de nas. Antiviralele pentru gripă, preparatele de Oseltamivir, extrem de greu se găsesc", a completat medicul.

Mâine ar putea fi declarată epidemie de gripă în România. Ministerul Sănătății așteaptă datele actualizate din toată țara pentru a vedea dacă suntem în a treia săptămână consecutivă de creștere a cazurilor.

În unele spitale, peste 50% din totalul testelor pentru gripă sunt pozitive, afectați sunt și adulții, paturile din secțiile de boli infecțioase sunt tot mai neîncăpătoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇