E criză de medicamente în farmacii, în plin val de viroze la copii. USR: Rafila trebuie demis urgent!

E criză de medicamente în farmacii, în plin val de viroze la copii. USR: Rafila trebuie demis urgent!

USR a sesizat criza acută de medicamente pediatrice din farmacii şi consideră că principalul vinovat este ministrul Alexandru Rafila, care ar trebui demis pentru „lenea lui penală și incompetență”.

Avem aproape 100.000 de infecții respiratorii înregistrate săptămânal în România, iar spitalele de copii sunt pline de micuţii pacienţi cu viroze. În acest context, în farmacii este criză de medicamente esenţiale, cum ar fi banalul paracetamol sirop.

La sfârșitul lunii noiembrie, Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a anunțat că vor lipsi temporar din farmacii Nurofen și Panadol. Dar situaţia nu s-a rezolvat nici pe departe, ba chiar problema s-a agravat, odată cu venirea frigului.

ADVERTISING

"De câteva zile, părinții care au copii mici ce suferă de viroze caută cu disperare în farmacii medicamente de primă necesitate în sezonul răcelilor. Peste 100 de medicamente fundamentale, antitermice și antibiotice esențiale, lipsesc cu desăvârșire, iar ministrul Sănătății de la PSD, Alexandru Rafila, face ce știe mai bine: nimic", transmite un comunicat USR.

Formaţiunea de opoziţie spune că ministrul Sănătăţii nu respectă un ordin (nr. 269/2017), privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acest ordin "conferă ministrului Sănătății puteri suficiente pentru a lua măsuri rapide și eficiente care să asigure necesitățile de medicamente pentru populația vulnerabilă. Ministrului Rafila nu îi pasă însă de bolnavii din România, el face vizite electorale prin țară, unde promite termopane noi la spitale vechi de o sută de ani", adaugă USR.

„Ce ar mai fi trebuit să facă Rafila dacă nu era preocupat doar de contracte de consultanță cu OMS și vizite de lux în Cuba? Ar fi trebuit să se întâlnească cu distribuitorii de medicamente, să analizeze cu atenție stocurile de medicamente și să restricționeze temporar exportul de medicamente de primă necesitate în această criză majoră de sănătate publică. Rafila trebuie demis urgent din Guvernul lui Nicu și Marcel pentru că prin lenea lui penală și incompetență pune în pericol viața a mii de pacienți din România!”, declară Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaților.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇