Multe țări din Europa se confruntă cu o penurie de medicamente, astfel că guvernele iau măsuri pentru a le asigura cetățenilor lor accesul la tratament.
Germania, de exemplu, a decis să majoreze preţurile la care anumite medicamente pot fi vândute de producători, pentru a combate lipsa de antibiotice în farmacii, a anunţat marţi ministrul Sănătăţii de la Berlin.
Siropurile împotriva tusei şi febrei pentru copii sunt vizate în mod deosebit de aceste probleme de aprovizionare.
„Ar trebui să eliminăm preţurile fixe la medicamentele pentru copii, astfel încât să poată fi vândute la preţuri mai mari", a declarat ministrul german al Sănătăţii, Karl Lauterbach, pentru postul public de televiziune ARD. Karl Lauterbach a adăugat că a autorizat casele de asigurări să plătească producătorilor de medicamente pentru copii preţuri cu 50% mai mari deoarece „piaţa germană nu este în prezent atractivă".
Potrivit experţilor, una dintre cauzele pentru această penurie de medicamente, care afectează şi alte ţări precum Franţa, Spania sau SUA, are legătură cu faptul că producătorii de medicamente au renunţat să mai fabrice anumite antibiotice pentru care protecţia conferită de brevetul original a expirat, astfel încât comercializarea lor nu mai este rentabilă.
„Avem în Germania un sistem în care preţurile la medicamente care nu mai au brevete sunt foarte mici. În acest domeniu am exagerat cu regulile economice …am făcut supra-economii", a estimat Karl Lauterbach.
Pentru a îmbunătăţi aprovizionarea pe termen lung, Karl Lauterbach a avansat reformarea sistemului de achiziţie pentru a încuraja producţia de molecule în Europa, în condiţiile în care în prezent ingredientele active ale medicamentelor sunt produse în principal în Asia. Conform propunerii sale, fabricanţii care produc medicamente împotriva cancerului şi antibiotice în Europa ar urma să beneficieze în viitor de o parte din comenzi în cursul procedurilor de licitaţie, chiar dacă nu au cele mai mici preţuri.
„Vom da instrucţiuni caselor de asigurări să cumpere o parte din China, India etc. dar şi o parte din Europa", a explicat Karl Lauterbach.
Ce planuri are România
La noi, Ministerul Sănătăţii a anunțat o măsură la polul opus, și anume că examinează posibilitatea restricţionării temporare la export a medicamentelor greu de găsit, până va pune la punct o aliniere a prețurilor la realitățile actuale.
„Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice", a declarat ministrul Rafila.
Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor realiza o metodologie de stabilire a preţurilor la medicamente.
„În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a preţurilor, care să nu ne mai aducă în situaţia dispariţiei multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivităţii şi lipsei de realism a preţurilor cu care ele sunt vândute în România", a explicat Rafila.
Alexandru Rafila a spus că problema aprovizionării cu unele medicamente este globală.
„Este o problemă globală. Nu doar România este afectată. (…) În acest an avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii. (…) Există - datorită creşterii consumului de medicamente - anumite probleme. Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global", a arătat ministrul Sănătăţii.