Ești răcit sau ești gripat? Care sunt asemănările și deosebirile dintre cele două afecțiuni respiratorii

Ești răcit sau ești gripat? Care sunt asemănările și deosebirile dintre cele două afecțiuni respiratorii

Răceala și gripa sunt infecții respiratorii cauzate de virusuri. Multe dintre simptomele acestor două probleme de sănătate sunt similare, însă există anumite manifestări care le diferențiază.

Atât răceala, cât și gripa sunt mai frecvente în sezonul rece, când virusurile sunt mai ușor de transmis printre oameni. Mici picături cu virus sunt răspândite prin aer, când o persoană infectată strănută, tușește sau vorbește. Acestea pot ajunge în nasul, gura sau ochii persoanelor din apropiere și astfel mai mulți oameni se îmbolnăvesc. Totodată, virusurile pot fi contractate după ce o persoană atinge o suprafață contaminată.

ADVERTISING

Nu toate persoanele infectate se simt rău, însă copiii (care nu au sistemul imunitar atât de bine dezvoltat), femeile însărcinate, persoanele vârstnice sau cele care suferă de unele boli cronice sunt mai predispuși riscului de a dezvolta o formă mai gravă de răceală sau gripă.

Anticorpii ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, iar tratamentul poate include medicamente eliberate fără rețetă sau medicamente OTC (de la denumirea din engleză „over-the-counter“).

Prevenția este însă cea mai bună metodă de a ține virusurile la distanță, atât pentru a te proteja pe tine, cât și pe cei din jur. De aceea, în cazul îmbolnăvirii, este bine să eviți contactul cu alte persoane pentru câteva zile. Pentru a nu răspândi virusul contractat, poți cumpăra medicamentele necesare tratamentului dintr-o farmacie online și astfel eviți locurile aglomerate.

ADVERTISING

Pentru a trata simptomele gripei sau a răcelii, este indicat să ceri sfatul unui medic. Deși, în majoritatea cazurilor, atât gripa, cât și răceala trec de la sine, este important să știi care sunt caracteristicele celor două probleme medicale și ce asemănări și diferențe există între ele.

Care sunt simptomele răcelii?

Răceala apare ca urmare a infectării cu o serie de virusuri diferite, printre care rinovirusuri, parainfluenza și coronavirusuri sezoniere.

Manifestările răcelii apar gradual. Primul simptom al răcelii este o durere în gât, care, de obicei, trece după o zi sau două. Nasul înfundat, rinoreea și tusea sunt următoarele semne ale răcelii.

ADVERTISING

Febra este mai puțin frecventă la adulți, dar poate fi un simptom al răcelii în unele cazuri. Pe de altă parte, copiii sunt mai predispuși riscului de a face febră când sunt răciți.

Cefaleea (durerea de cap), durerile la nivelului întregului corp și oboseala ușoară se pot numără printre manifestările răcelii.

Simptomele răcelii durează aproximativ o săptămână. În primele trei zile de la apariția manifestărilor, o persoană care suferă de răceală este contagioasă, ceea înseamnă că poate transmite virusul. Odihna și contactul redus cu alte persoane sunt recomandate în cazul răcelii.

Dacă simptomele răcelii nu par să se amelioreze după o săptămână, este obligatoriu un consult medical.

Care sunt simptomele gripei?

Gripa este o infecție respiratorie contagioasă, provocată de virusuri gripale, care pot supraviețui pe obiecte dure până la 24 de ore, iar pe suprafețele moi, aproximativ 20 de minute.

Persoanele infectate cu virusurile gripale sunt mai contagioase cu o zi înainte de apariția primelor simptome. Însă, pot transmite virusul și după cinci zile de la primele manifestări ale gripei.

Cea mai bună metodă de a preveni gripa este vaccinarea. Este bine ca vaccinul care ajută sistemul imunitar să producă anticorpi să fie făcut, anual, înaintea începerii sezonului gripal (toamna).

Simptomele gripei sunt, de obicei, mai severe decât cele ale răcelii și apar brusc. Printre cele mai comune se numără durerile în gât, febră, durerile de cap, durerile musculare, nasul înfundat sau rinoreea și tusea seacă. Oboseala, vărsăturile și diareea se numără, de asemenea, printre manifestările gripei.

Cele mai multe simptome ale gripei se ameliorează, treptat, până la cinci zile, dar starea de oboseală poate fi resimțită și după o săptămână sau mai mult. O complicație comună a gripei este pneumonia, în special în rândul tinerilor, vârstnicilor și persoanelor cu probleme pulmonare sau cardiace.

Așadar, simptomele gripei și ale răcelii sunt similare, însă ceea ce le deosebește este gravitatea lor. Dacă în cazul răcelii, febra apare rar, nu același lucru se poate spune despre gripă, unde febra este frecventă. De asemenea, durerile de cap, musculare și corporale sunt mai intense la gripă, iar starea de oboseală durează mai mult. Pe scurt, dacă ești răcit, vei observa că simptomele sunt mai puțin severe comparativ cu cele ale gripei.