Noile reguli pentru carantină și izolare

Noile reguli pentru carantină și izolare

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat, marți, noile reguli pentru carantină și izolare. Acestea intră în vigoare astăzi, odată cu Legea carantinării.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, marți, hotărârea numărul 36.

Cine va intra în carantină și care sunt excepțiile

Aceasta prevede că, între altele, carantina persoanelor se instituie pe baza informațiilor științifice oficiale și a definiției de caz, la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau într-un spațiu special desemnat de autorități, pentru persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen care:

  • sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu;
  • au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.

Carantina instituționalizată

Carantina instituționalizată este cea în spații special desemnate de către autoritățile competente.

Ea se impune în următoarele situații:

  • dacă persoanele declară pe propria răspundere că nu își pot asigura condițiile de separare fizică la domiciliu sau la locația declarată de acestea;
  • în cazul nerespectării măsurii de carantină la domiciliu sau la locația declarată.
ADVERTISING

Dacă o persoană refuză să fie carantinată la domiciliu sau încalcă această măsură, deși a fost de acord cu ea inițial, atunci persoana ajunge în carantină instituționalizată.

”În situația în care o persoană refuză măsura carantinării la domiciliu sau la locația declarată de acestea sau dacă încalcă măsura carantinei pe durata acesteia, deși a consimțit-o anterior, medicul sau organele de control recomandă, iar reprezentantul direcției de sănătate publică decide carantinarea persoanei în spațiul special desemnat de autorități, dacă aceștia constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.

Decizia se emite în cel mult 8 ore de la informarea făcută de medic sau de organele de control și se comunică de îndată persoanei în cauză”, arată GCS.

Cât timp se impune măsura

Conform sursei citate, măsura se instituie pe durata perioadei de incubație specifice bolii.

Apoi, măsura încetează la expirarea termenului specific perioadei de incubație.

Măsura poate înceta și înainte, în cazul în care persoana nu mai prezintă simptomele bolii: ”(...) sau anterior, ca urmare a confirmării persoanei ca purtătoare a agentului înalt patogen, cu sau fără semne și simptome sugestive specifice definiției de caz, din acel moment fiindu-i aplicabile dispozițiile privitoare la măsura izolării”.

ADVERTISING

Deci după ce trec simptomele, persoana bolnavă iese din carantină, dar intră în izolare.

”În scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea deciziei direcției de sănătate publică prin care se infirmă măsura carantinei recomandate în spațiul special desemnat de autorități sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanțe, persoana în cauză nu poate părăsi domiciliul, locația declarată pentru carantină sau, după caz, spațiul special desemnat de autorități, fără încuviințarea medicului sau a reprezentantului direcției de sănătate publică”

Grupul de Comunicare Strategică (GCS)

Izolarea

Izolarea se impune atât bolnavilor care prezintă simptomele bolii, cât și asimptomaticilor.

Izolarea persoanelor se instituie la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora.

Izolarea unei persoane se poate face și fără acordul acesteia, însă doar pe o durată de 48 de ore.

”Izolarea persoanelor se instituie cu acordul acestora, iar în lipsa acordului, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau într-o locație alternativă atașată unității sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore”

Grupul de Comunicare Strategică (GCS)
ADVERTISING

Ulterior, după ce expiră aceste două zile, ”se recomandă” prelungirea izolării.

”Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice și paraclinice și dacă se menține riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară, într-o locație alternativă atașată unității sanitare ori la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta”, mai arată GCS.

Când se impune izolarea

Izolarea la domiciliu se impune dacă riscul de transmitere a bolii este redus. În plus, GCS arată că nu poate fi vorba de izolare la domiciliu dacă rata de transmisibilitate și calea de transmitere ”impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locație alternativă atașată acesteia”.

”În situația în care persoanele refuză măsura izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcția de sănătate publică, care, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locație alternativa atașată acesteia. Decizia are caracter individual și se comunică de îndată persoanei în cauză”

Grupul de Comunicare Strategică (GCS)

Ce se întâmplă în caz de refuz

În cazul în care cineva refuză măsura izolării, cazul ajunge la DSP, care confirmă sau infirmă măsura.

”În situația în care persoanele prevăzute refuză măsura izolării prelungită și recomandată sau dacă persoanele încalcă măsura izolării instituită la domiciliu sau la locația declarată pe durata acesteia, deși au consimțit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, care poate confirma sau infirma măsura izolării într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată acesteia, printr-o decizie cu caracter individual”

Grupul de Comunicare Strategică (GCS)

Decizia se emite în cel mult două ore de la informarea făcută de medic și se comunică de îndată persoanei în cauză.

Când se încheie izolarea

Când persoana bolnavă este declarată vindecată, atunci aceasta poate ieși din izolare.

Măsura izolării încetează la data confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există”.

Minorii

În cazul minorilor, măsura izolării se instituie pentru acesta la domiciliul aparținătorului ori la locația declarată de acesta.

”Izolarea minorului într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată acesteia se instituie potrivit reglementărilor în vigoare. Aparținătorul minorului este supus măsurii carantinării în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică”

Grupul de Comunicare Strategică (GCS)

Atât măsura carantinării, cât și cea a izolării pot fi contestate în instanță.

”Comunicarea actelor de procedură, inclusiv înregistrarea acțiunii, se realizează în format și prin mijloace electronice”, se mai arată în precizările GCS.

Citește și:

Il Messaggero: România riscă să devină Brazilia Europei, din cauza cazurilor de coronavirus

Orban: În sfârșit, avem Legea carantinării. Peste 3.000 de români cu COVID-19 nu au fost internaţi

Legea privind carantina a intrat în vigoare. Ludovic Orban stabileşte azi cu miniştrii, prefecţii şi şefii DSP-urilor măsurile concrete

Felii de cronică la post-evenimentul așteptat, îndelung votata lege a noii carantinări

Iohannis a promulgat Legea privind izolarea și carantina UPDATE A fost publicată în Monitorul Oficial


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇