Felii de cronică la post-evenimentul așteptat, îndelung votata lege a noii carantinări

Felii de cronică la post-evenimentul așteptat, îndelung votata lege a noii carantinări

• Nimeni, niciodată, nu mai are voie să încurce curcile cu vinetele. Să pui arafații și tătarii să înșire pe coală măsuri medicale pentru ținerea sub control a pandemiei este un lucru necesar, să faci o lege cu scrisurile lor doar doftoricești e cu totul altceva. Măsurile lor medicale trebuiau să meargă la juriști, iar aceștia să le pună în cadrul legal, nu viceversa. Corectă observația, atunci când ai juriști. Când va învăța Ludovic că dacă vrem să facem roți de trăsură trebuie să mergem la rotari și dacă vrem scrinuri trebuie să mergem la tâmplari de mobilă? După câte mandate?

• Avem o lege pentru ținerea sub contol a pandemiei. N-are importanță aici că eu cred că legea asta ține prea mult cont de ,,drepturile” asimptomaticilor care infectează în detrimentul celor ce sunt infectați. N-are importanță că eu cred că cetățenii care lucrează și produc și plătesc impozite sunt tratați în legea asta la ș.a.m.d., deci sunt cumva discriminați. Nu contează că eu cred că trebuia făcută vorbire în primul rând de drepturile lor, și apoi de ale celor ce infectează. Nu contează că eu cred că legea a fost făcută ca și cum vremurile ar fi normale, nu excepționale, abordare greșită din start. Ce contează este că guvernul are acum instrumentul după care plângea de zile bune cu lacrimi de crocodil și că de acum înainte totul depinde doar de el, de guvern, de nimeni altcineva.

ADVERTISING

• Balamucul făcut de talibanii PSD în frunte cu Orlando și CPT, care au votat împotiva legii carantinării, este lipsit de obiect și mi se pare nu un gest împotriva PNL, ci mai degrabă o înjurătură la adresa lui Marcel Ciolacu pentru că s-a pripit cu votarea legii. Oamenii ăștia voiau scandal politic fără final și demonstrații în piața Victoriei care să ducă la zdruncinarea profundă a guvernului, că de căderea lui nu putem face rostire. Lucru imposibil de vreme ce soiul ăsta de oameni nu a fost în stare să găsească alt lider pentru manifestații decât o fătucă îmbătată cu votca sputnik a Mariei Grapini. Lucru ce demonstrează că ei n-au înțeles nimic din situația actuală, pe când Ciolacu, da. Dezolant.

• Nu mi-e simpatic Robert Cazanciuc, n-am cum să uit gâlmele produse la inițiativa lui Ponta pe când se preumbla omul prin justiție. După opinia mea gâlmele alea, ezitările sale și lipsa de verticalitate de atunci sunt impardonabile. Dar Cazanciuc, ca președinte al Senatului, s-a achitat azi de sarcina legii ăsteia cel puțin onorabil. Ajung să cred că omul, dacă s-a descurcat în asemenea situație, are stofă și poate mai mult. Deși, repet, nu îmi place deloc cum vorbește pe sticlă, acolo unde poți vărsa toate trăsnăile din sticla cu țuică fără frică de jăndar. Robert are în ochi ceva din liniștea unui prădător convins că timpul joacă în favoarea lui și prinderea prăzii e o chestiune doar de răbdare. Dacă pune plasa de păianjen unde trebuie, lucru nedovedit până acum.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

• Vela, Arafat și Tătaru s-au uzat comunicațioanal. Pe românește spus, lumea nu mai are încredere în vorbirea lor, deși mestecă același discurs ca și la începutul pandemiei, discurs în linii mari corect. Nu știu dacă sunt ei de vină sau de vină e doar timpul, de vină e doar uzura sau lumea ce nu mai are chef de bătaie cu nuielușa la palmă ci vrea în recreația mare. Dar ce pare necesar este ca ei să facă un pas în spate rămânând cu munca și altcineva, o voce nouă, un om nou să ne spună de azi înainte ce și cum. Poate că acela ar fi ascultat, dacă va benficia și de bâta amenzilor peste carul cu oale al zăpăciților pe care nu-i doare de soarta conaționalilor lor.

• Din povestea cu votarea legii ăsteia, Ludovic a ieșit șifonat iar PSD pare triumfător. De aici înainte PSD va bate cu bâta vorbirii sincopele guvernului, în speranța adunării de voturi. Sincer să fiu, cred că pe asimptomaticii nedescoperiți care n-au simpatii pro PSD o să îi doară la bască de discursul social democraților. În schimb, dacă numărul de infectări nu va ajunge la cote rezonabile, asimptomaticilor pro PNL o să li se subțieze entuziasmul și la alegerile din toamnă Ludovic Orban va fi nevoit să facă un măreț pas îndărăt. Ludovic Orban își joacă în vara asta cariera politică la șepticul pandemiei, spre hazul PSD și USR, altfel cum. Cine n-are noroc n-are, cine își croiește soarta cu mâna juriștilor lui Vela de Vela va avea parte.

ADVERTISING

• Faptul că Ciolacu, chiar în ziua votului, a ținut să promoveze în spațiul public o nouă temă, cea a dublării alocațiilor, dovedește că interimarul șef de partid simte nevoia ca lumea să uite că partidul lui a fost obligat să mestece îndelung, în parlament și la teve, broasca râioasă a legii carantinării. Pentru că de acum încolo Ludovic Orban va putea invoca scuza modificării legii dacă trebile vor merge prost. Și pentru că, dacă ești boxer și ești în ring, la o directă care a spart arcada adversarului trebuie să încerci și un upercut, altfel te fluieră galeria. Deși cred că aventura moțiunii de cenzură nu e pentru PNL ci doar pentru el, liderul interimar pe care baronii talibanizați abia așteaptă să-l vadă alunecând pe coaja asta de banană. De aia se grăbește Ciolacu să o adune și să o arunce la coș.

• Fiind azi scepticul de serviciu, îmi permit să spun că nu-mi prea pasă că s-a votat legea carantinării, se putea și fără măreața lege dacă Ludovic scormonea adânc prin legislația existentă. Altfel Ponta tot plagiator a rămas, Alina Bica tot a fost prinsă, Dragnea e tot la Rahova, Ludovic Orban e tot mai obosit iar Iohannis tot mai tace. Nimic nou pe frontul spre vest, facem găvăreală doar de cel ce vine dinpre est, cel salutat de protestatarii anticovid prin reverențe în fața ambasadei lui Putin la București. Ambasada lui Putin, pentru că o ambadasă a Rusiei nu avem încă și nici nu vom avea multă vreme de aici încolo, spre mulțumirea cu iz de cafea moscovită a lui Valer Dorneanu, moșitorul din umbra CCR a legii ăsteia a carantinării pesediste.

Autor: Mihai Oprișor, cititor SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇