Noi descoperiri legate de Vitamina D și infecțiile respiratorii

Noi descoperiri legate de Vitamina D și infecțiile respiratorii

În ultima vreme, Vitamina D este în centrul multor studii (inclusiv unele legate de Covid-19) și din ce în ce mai mulți oameni se întreabă dacă nu cumva ar trebui să ia un astfel de supliment, dat fiind anul ciudat care a trecut, unul în care am ieșit mult mai rar din casă.

Un studiu recent s-a oprit asupra capacității acestei vitamine de a preveni infecțiile respiratorii. Cercetarea publicată în The Lancet Diabetes and Endocrinology a ajuns la concluzia că un astfel de supliment nu protejează pe cei mai mulți oameni de răceală, gripă și alte infecții respiratorii acute, însă, odată administrată, reduce perioada de boală și severitatea acesteia.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Citește și COVID de lungă durată? Ce informații dezvăluie leziunile pulmonare ale pacienţilor morți de coronavirus

Specialiștii australieni au analizat date provenite de la 16.000 de pacienți cu vârste cuprinse între 60 – 84 de ani, care au primit în cadrul studiului Vitamina D sau placebo, lună de lună, timp de 5 ani. Subiecții au completat și un jurnal de sănătate, în care au menționat de câte ori au răcit, au avut gripă sau s-au confruntat cu infecții respiratorii, arată IFL Science.

S-a descoperit că cei care primiseră suplimentul s-au îmbolnăvit la fel de frecvent ca ceilalți, însă mai ușor și pentru mai puțin timp, ceea ce sugerează că Vitamina D ajută sistemul imunitar.

Totuși, de menționat e faptul că Australia, locul unde s-a desfățurat studiul, nu e un loc unde oamenii să aibă deficiențe când vine vorba despre Vitamina D. În cazul populației unor țări unde se știe că se întregistrează astfel de carențe, suplimentele de Vitamina D ar fi însă de ajutor, sunt de părere autorii studiului care a fost realizat înainte de pandemie.

Vezi și Care este riscul de a te infecta cu Covid atunci când mergi la sală