Nelu Tătaru: Numărul real ar putea fi deja de 50.000 de cazuri de Covid în România

Nelu Tătaru: Numărul real ar putea fi deja de 50.000 de cazuri de Covid în România

România ar putea avea, în realitate, până la 50.000 de cazuri deja, nu 8.000 cât s-a raportat astăzi, susține fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, care în prezent este consilier onorific pe probleme de sănătate la Guvern.

Potrivit acestuia, față de anul trecut, cei care se declară astăzi în raportările oficiale sunt mult mai puțini. ”Sunt multe capacități de testare, ne testăm acasă”, spune el, într-un interviu la Digi24.

”Cifra oficială din România nu este de 8.000 cât a venit astăzi. Suntem pe o pantă ascendentă. Mobilitatea este cea care dă și transmiterea în comunitate.

ADVERTISING

Urmează ca săptămâna aceasta și cea următoare să mai avem un trend crescător odată cu deschiderea școlilor. Vedem dacă vom ajunge la 20-30 de mii de cazuri pe zi”, a spus el.

Potrivit fostului ministru, calculele din 2020 arătau că numărul real de cazuri este obținut abia după ce înmulțești cu 5 sau cu 10 numărul de cazuri raportate.

”În acest moment, eu spun că putem înmulți cu 5 până la 10. Pe nedeclarați putem să avem până la 50.000 de cazuri”, a explicat el.

Iar previziunile sale nu se opresc aici.

ADVERTISING

”INSP spunea că putem ajunge până la 30.000 de cazuri declarate zilnic”, aminteşte Tătaru.

Neoficial, însă, vor fi mult mai multe cazuri. Iar asta se va reflecta în numărul deceselor și al cazurilor de ATI.

O.D.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇