Sindromul plămânului alb. Medic de la Balș: Sigur că avem și noi în România

Sindromul plămânului alb. Medic de la Balș: Sigur că avem și noi în România

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din Bucureşti, a explicat că sindromul plămânului alb a fost dintotdeauna printre noi, acesta fiind produs de o bacterie, iar măsurile de prevenţie sunt aceleaşi ca pentru orice alte boli cu transmitere prin căile respiratorii.

Medicul a precizat că, dacă starea de sănătate a oamenilor cu răceli sau gripe se înrăutăţeşte, aceştia trebuie să se ducă de urgenţă la spital.

”Se vorbeşte despre mycoplasma pneumoniae, nu este un virus, este o bacterie. Această mycoplasmă a fost printre noi dintotdeauna, este adevărat că la nivel de cazuri izolate şi acele cazuri cu plămânul alb reprezintă complicaţiile sau formele severe de infecţie cu mycoplasmă. Acest lucru înseamnă că, în momentul în care am o pneumonie cu mycoplasmă care nu e tratată la timp, poate să evolueze către plămânul alb. Sigur că avem şi noi în România, nu sunt cazuri de import, nu e nimic misterios, nu înseamnă că a venit această bacterie cu avionul de undeva, ea a fost dintotdeauna alături de noi”, a declarat dr. Adrian Marinescu, la Medika TV.

ADVERTISING

Medicul a spus că nu poate fi vorba de o pandemie sau epidemie.

”Nu se transmite atât de uşor încât să ne gândim cumva la epidemii sau pandemii. Cred că e important să conştientizăm că ea există, să monitorizăm ceea ce s-a întâmplat în China şi Europa şi să vedem dacă lucrurile într-adevăr s-au schimbat sau nu.

Ce avem deocamdată la Institutul Matei Balş şi, în general, în ţară, sunt doar cazuri izolate, nu e niciun motiv de îngrijorare sau să mă gândesc că această infecţie explodează sau că va da foarte multe cazuri”, a explicat Adrian Marinescu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat care sunt măsuri preventive de care să ţinem cont, doctorul a precizat că acestea sunt aceleaşi ca pentru infecţiile care se transmit pe căile respiratorii.

”Sunt măsurile de prevenţie pentru ceea ce se transmite pe căile respiratorii, indiferent că sunt virusuri sau bacterii, indiferent că vorbim de gripă sau alte virusuri care se transmit respirator.

La debut simptomatologia e similară, nu îţi dai seama dacă e o răceală, gripă sau infecţie cu mycoplasmă. Cei care sunt în factorii de risc, cei cu boli cronice, cei de o anumită vârstă sau copiii foarte mici ar trebui să dea dovadă de multă prudenţă, adică dacă starea generală devine proastă la un moment dat, dacă lucrurile se complică, ei reprezintă o urgenţă şi ar trebui să ajungă la spital”, a spus Adrian Marinescu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇