Mare atenție la lactate atunci când luați pastile! Cu ce nu sunt acestea ”compatibile”

Mare atenție la lactate atunci când luați pastile! Cu ce nu sunt acestea ”compatibile”

Deja toată lumea știe că nu trebuie consumat alcool sau grepfrut atunci când se iau pastile. Numai că o cercetare recentă a arătat că ar trebui să avem mare grijă și la lactate atunci când luăm anumite medicamente.

Antibioticele administrate pe cale orală, sub formă de pastile sau lichid, trebuie absorbite în fluxul sanguin pentru a acționa eficient. Însă când sunt luate împreună cu produse lactate, cum ar fi laptele, brânza sau iaurtul, unele antibiotice nu sunt absorbite așa cum ar trebui, dezvăluie un studiu recent.

ADVERTISING

Cercetarea, citată de Live Science, a arătat că atunci când ciprofloxacina este luată cu lapte, nivelurile medicamentului în sânge sunt cu aproximativ 30 – 36% mai mici decât atunci când este administrată cu apă. Acest antibiotic este folosit pentru a trata o gamă largă de boli, de la pneumonie la gonoree.

Există mai puține date despre efectele altor produse lactate, dar studiile sugerează în general că acestea scad nivelurile de antibiotic din sânge, deși nu neapărat la fel de mult ca un pahar de lapte.

ADVERTISING

S-a observat că, în general, laptele scad nivelurile de antibiotic din sânge, deși și restul lactatelor pot avea acest efect, în mai mică sau mai mare măsură.

Această interacțiune cu produsele lactate este o problemă doar în cazul anumitor antibiotice, în special cele care aparțin claselor tetraciclinelor și fluorochinolonelor. Interacțiunea nu afectează toate antibioticele, au ținut să sublinieze cercetătorii.

Din fericire, nu e o problemă spinoasă, una care să nu poată fi evitată. ”Pentru a se asigura că antibioticul funcționează așa cum trebuie, pacienții ar trebui să ia medicamentul cu 2 ore înainte sau 6 ore după consumul de produse lactate. Acest lucru reduce contactul calciului cu antibioticul în tractul digestiv și asigură că pacientul primește beneficiul maxim al medicamentului”, a explicat Anastasiya Shor, profesor la Touro College of Pharmacy din New York.

ADVERTISING

Este, de asemenea, important să fim atenți și la alte surse de calciu sau magneziu, cum ar fi antiacidele (medicamente pentru arsuri la stomac) și suplimentele alimentare. La fel ca produsele lactate, aceste substanțe pot diminua eficacitatea unor antibiotice, a mai spus același om de știință.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇