Oamenii de știință au creat, plecând de la un antibiotic existent, unul cu mult mai puternic, capabil să rezolve problema rezistenței la bacterii, spun ei.
Reușita aparține cercetătorilor de la Institutul olandez de Biologie Leiden, iar antibioticul aflat la bază este vancomicina, scrie Technology Networks.
Vancomicina este un antibiotic foarte util și puternic, însă are unele dezavantaje, cum ar fi acela că prezintă riscul leziunilor renale. Pe de altă parte, din anii 1980 încoace, tot mai multe bacterii au devenit rezistente la acest medicament.
Oamenii de știință și-au propus în 2017 să dezvolte o nouă versiune, care să depășească aceste obstacole și să fie o opțiune pentru pacienții care suferă de infecții care le pun viața în pericol, cauzate, de exemplu, de superbacteriile din spitale.
Echipa a schimbat proprietățile antibioticului prin modificarea structurii sale, creând o nouă generație de vancomicină. Laboratorul a urmărit să-l facă mai puternic și mai puțin dăunător pentru rinichi, precum și capabil să depășească mecanismele de rezistență bacteriană.
Ce-au obținut se numește EVG7, care s-a dovedit a fi de 100 până la 10.000 de ori mai puternic împotriva unei game întregi de agenți patogeni bacterieni.
Prin urmare, nici nu e nevoie să fie administrată o cantitate prea mare de antibiotic, ceea ce reduce și efectele secundare.
Acum, după mai mulți ani, EVG7 este gata pentru următoarea fază. Antibioticul urmează a fi testat pe oameni, ceea ce se va întâmpla în următorii doi – trei ani.