Legătura dintre sucurile ”diet” și afecțiunile inimii

Legătura dintre sucurile ”diet” și afecțiunile inimii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu recent atrage atenția asupra consumului băuturilor de tip ”diet”, în care sunt folosiți îndulcitori artificiali. Potrivit oamenilor de știință chinezi, doi litri dintr-o astfel de băutură răcoritoare, săptămânal, cresc cu 20% riscul de fibrilație atrială (bătăi neregulate ale inimii).

Pentru comparație, au descoperit oamenii de știință chinezi, care au monitorizat dieta subiecților timp de aproape 10 ani, consumul aceleiași cantități de băutură îndulcită cu zahăr a crescut riscul apariției afecțiunii cu 10%, scrie CNN, care citează un raport publicat de jurnalul Circulation: Arrhytmia and Electrophysiology.

ADVERTISING

„Acesta este primul studiu care raportează o asociere între îndulcitorii fără calorii sau cu conținut redus de calorii și, de asemenea, băuturile îndulcite cu zahăr și creșterea riscului de fibrilație atrială”, a declarat Penny Kris-Etherton, profesor emerit de științe nutriționale la Universitatea Pennsylvania State, care nu a fost implicată în studiu.

O cercetare din 2017 a arătat că persoanele cu origini europene se nasc cu un risc de aproximativ 22% de a moșteni această boală.

La nivel mondial, circa 40 de milioane de oameni suferă de această afecțiune (din care șase milioane doar în SUA) ce poate duce la demență, boli are rinichilor și atac de cord.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇