Îndulcitorii artificiali ne distrug memoria

Îndulcitorii artificiali ne distrug memoria

Din dorința de a nu mai consuma zahăr, despre care știm că e nociv, mulți ne-am orientat către îndulcitori. Numai că oamenii de știință au descoperit că ingerarea nivelurilor de zaharină aprobate de instituțiile de sănătate pot duce la mai multe modificări în organism, inclusiv ale creierului.

Concret, cel puțin la nivelul creierului, sunt afectate memoria și comportamentul motivat de recompensă, se arată în studiul citat de SciTechDaily.

Studiile de până acum au arătat că dietele cu conținut ridicat de zahăr de la începutul vieții au fost legate de funcționarea afectată a creierului. De această dată, înlocuitorii de zahăr au fost cei puși sub lupă, iar concluzia a fost că aceștia ar putea avea un impact negativ asupra dezvoltării intestinului și creierului.

ADVERTISING

Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au concluzionat că rozătoarele care au consumat îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii (zaharină, acesulfam de potasiu, adică ACE-K, și stevia) au prezentat tulburări de memorie pe termen lung.

În cadrul experimentelor pe șobolani cărora li s-au dat îndulcitori cu conținut scăzut de calorii s-a observat că a fost afectată, de asemenea, semnalizarea metabolică în organism, ceea ce poate duce la diabet și alte boli legate de metabolism.

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit metode care testează recunoașterea obiectelor și recunoașterea spațială. Șobolanii au primit apă îndulcită fie cu stevie, ACE-K sau zaharină sau apă plată, împreună cu hrana lor normală.

ADVERTISING

După o lună, memoria șobolanilor a fost testată și s-a constatat că șobolanii care consumau îndulcitori au avut mai puține șanse să-și amintească un obiect sau calea prin labirint decât cei care au băut doar apă plată.

Cercetătorii au descoperit și alte efecte la șobolanii care au consumat îndulcitori, cum ar fi: aveau mai puțini receptori pe limbă care detectează gustul dulce; mecanismul biologic din intestinele lor care transportă glucoza în sânge a fost modificat; creierul lor a suferit modificări, în special în regiunile asociate cu controlul memoriei și comportamentul motivat de recompensă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇